Övrigt
  2018-10-07 söndag

I onsdags fick vi besök från Skaraborgs Motorveteraner. De var intresserade av vår verksamhet och ville komma och titta i lokstall och verkstad. Det blev ett mycket uppskattat besök och alla var nöjda med vad vi hade att visa.

Foto: Björn Johansson

Foto: Björn Johansson
  2018-10-07 söndag

Lördag 8 september kom en delegation från Föreningen Gotlandståget på besök till Skara. De fick en rundtur i verkstaden och i lokstallet. Ett avbrott för fika var mycket uppskattat, likaså våra tidstypiska lokaler.

Foto: Johan Magnusson


Foto: Johan Magnusson

Foto: Johan Magnusson


Foto: Johan Magnusson
  2018-05-09 onsdag

Förra söndagen anordnades hos många museiföreningar runt om i landet evenemanget "Tågsläpp". Det är ett öppet hus för att visa upp sig inför årets veterantågstrafik eller vilken aktivitet man nu bedriver ute i föreningarna. I smedjan stod smeden med ässjan igång och smidde för fulla muggar och på verkstadsbangården byttes några slipers ut i en växel.

Foto: Johan Magnusson


Foto: Johan Magnusson

Foto: Johan Magnusson


Foto: Johan Magnusson

  2018-03-18 söndag

Igår hölls årets årsmöte i HSB:s samlingslokal på Skaraborgsgatan 18 B. Drygt 35 personer hade hörsammat kallelsen och infunnit sig. De sedvanliga paragraferna avhandlades. Per Pålsson höll som vanligt i lotteriet och vinsten gick även i år till reparationen av VGJ 29:s ångpanna. Som underhållning  visades en järnvägsfilm och Henrik Eckervald visade bilder på den nya pannan till VGJ 29 efter ett besök i England. Mikael Blixt, Jesper Heller och Lennart Strömberg avtackades med blommor efter att ha avsagt sig sina förtroendeuppdrag i föreningen.
  2017-10-15 söndag

Årets kulturvecka startade i fredags och igår lördag anordnades kulturnatten. SkLJ anordnade öppet hus i lokstall och verkstad på kvällstid mellan 18 och 21. Ässjan i smedjan var tänd och vår "smed" utförde enklare smidesarbete som även detta år rönte stort intresse. En enklare fika erbjöds och vi sålde några jubileumsböcker och medlemskap. Vi körde också rälsbussturer mellan stationen och lokstallet under kvällen.
  2017-05-01 måndag

Den 23 april anordnades hos många museiföreningar runt om i landet evenemanget "Tågsläpp". Det är ett öppet hus för att visa upp sig inför årets veterantågstrafik eller vilken aktivitet man nu bedriver ute i föreningarna. Vi bjöd på lättare fika och barnen kunde åka med diesellok mellan verkstaden och godsmagasinet. En cykeldressin fanns också för dom som ville prova på att cykla några meter. Vädret var i år ganska bra. Lite kylslaget men solen sken större delen av dagen.

Foto: Johan Magnusson


Foto: Johan Magnusson

Foto: Johan Magnusson
  2017-03-19 söndag

Igår hölls årets årsmöte i HSB:s samlingslokal på Skaraborgsgatan 18 B. Knappt 40 personer hade hörsammat kallelsen och infunnit sig. De sedvanliga paragraferna avhandlades. Per Pålsson höll som vanligt i lotteriet och vinsten gick även i år till reparationen av VGJ 29:s ångpanna. Som underhållning  var Karl-Gustav Danielsson inbjuden. Han visade film och bilder från Trollhättan - Nossebro järnväg.
  2017-01-05 söndag

24 januari 1967 rullade ånglok VGJ 29 in på stationen i Skara. Det har tidigare hetat att det var den 25:e, men efter idogt forskande har vår kassör luskat fram att det var på kvällen den 24:e. Med anledning av att det i år är 50 år sen, anordnades det den 24:e en jubiléumsmiddag på Skara stadshotell. Förutom god mat pratades bland annat gamla minnen. På exakt klockslag utbringades en jubiléumsskål för föreningen och VGJ 29.

Foto: Johan Magnusson

Foto: Johan Magnusson


Foto: Johan Magnusson
  2016-12-04 söndag

Förra veckans skyltsöndag var vi nere vid stationen och visade upp oss. En bingopromenad hade anordnats och vi hade fått 2 nummer att visa för besökarna. Vi bjöd även på varm glögg i godsfinkan VGJ 2073 som uppskattades av många.

Foto: Johan Magnusson

Foto: Johan Magnusson
  2016-10-23 söndag

Årets kulturvecka är nu till ända. 15 oktober var det dags för Kulturnatten och vår verksamhet var att anordna öppet hus i lokstall och verkstad på kvällstid. Vi hade ingen koll på antalet besökare men det var en jämn ström mest hela tiden. Ässjan i smedjan var tänd och vår "smed" utförde enklare smidesarbete som rönte stort intresse. Fika serverades. Vi körde också fullsatta rälsbussturer mellan stationen och lokstallet under kvällen.Foto: Johan Magnusson

Foto: Sture Persson


Foto: Johan Magnusson
  2016-05-15 söndag

Förra helgen gick Vårrundan av stapeln. Det är ett evenemang för att ge en försmak åt alla turistattraktioner runt Kinnekullebygden inför sommaren. SkLJ var med på ett hörn och förutom att dela ut reklammaterial så kunde våra besökare åka en tur med rälsbussen mellan stationen i Lundsbrunn och hållplatsen Skogsmark. Vi hade även ställt upp ett lokomotordraget tågset som man kunde gå och titta i och en lättare fika erbjöds i kaféet.

Foto: Johan Magnusson

Foto: Johan Magnusson


Foto: Johan Magnusson
  2016-05-01 söndag

Den 24 april anordnades hos många museiföreningar runt om i landet evenemanget "Tågsläpp". Det är ett öppet hus för att visa upp sig inför årets veterantågstrafik eller vilken aktivitet man nu bedriver ute i föreningarna. Vi bjöd på lättare fika och barnen kunde åka med diesellok mellan verkstaden och godsmagasinet. En cykeldressin fanns också för dom som ville prova på att cykla några meter. En tipspromenad fanns också för den som ville klura lite. Vädret var i år inte så bra. Regn och snö om vartannat men det hindrade inte våra besökare och trots att vi inte räknade alla så uppskattade vi att det kom nog bortåt 200 personer denna dag.  Besöksrekord.

Foto: Lisa Bring,SkLT

Foto: Lisa Bring,SkLT
  2016-03-28 måndag

Den 12 mars hölls årets årsmöte i Lundsbrunns bygdegård. De sedvanliga paragraferna avhandlades men inga dramatiska händelser inträffade. Per Pålsson höll i lotteriet och vinsten gick oavkortat till reparationen av VGJ 29:s ångpanna. Som underhållning i år var Kent Friman inbjuden. Han pratade och visade bilder om SAJ-banan och han har lagt ner ett mycket stort arbete på att få fram alla upptänkliga fakta om och omkring SAJ.
  2015-10-19 måndag

Skara kommuns kulturvecka är till ända. Vårt bidrag var ett öppet hus på kvällstid den 10 oktober. C:a 90 besökare tittade in för att titta på våra lok och vagnar i lokstall och verkstad. Vi körde också gratisturer mellan stationen och lokstallet varje halvtimme med lokomotortåg. Även en tipspromenad anordnades.
  2015-05-31 söndag

I torsdags hölls ett extra föreningsmöte för att ersätta Ove Karlsson som avgick som ordförande på årsmötet i mars. Ove avtackades med en tavla och till ny ordförande valdes Tomas Roth.

Foto: Sture Persson

Foto: Sture Persson

  2015-05-01 fredag

Den 26 april anordnades hos många museiföreningar runt om i landet evenemanget "Tågsläpp". Det är ett öppet hus för att visa upp sig inför årets veterantågstrafik eller vilken aktivitet man nu bedriver ute i föreningarna. Vi bjöd på lättare fika och barnen kunde åka med diesellok mellan verkstaden och godsmagasinet. En cykeldressin fanns också för dom som ville prova på att cykla några meter. Vädret var soligt och fint och vi beräknade att över 120 personer hade sökt sig till oss för att besöka museum och verkstad 

Foto: Johan Magnusson


Foto: Johan Magnusson

Foto: Johan Magnusson


 
Foto: Johan Magnusson
  2015-04-05 söndag

Förra veckan höll vi årets årsmöte. Ordföranden Ove Karlsson har i och med  årsmötet valt att avgå och avtackades av kassören med en bok.  Som underhållning pratade Ingemar Beiron om Lugnås Quarnstensgruva.
  2014-12-28 söndag

Vi har deponerat ut personvagn ÖJ 22 till Gotland  - Hesselby Järnväg. Dom ska ha vagnen för att förstärka sin kapacitet inför en förväntad trafikökning. Depositionen gäller i fem år och dom ska även göra viss upprustning av vagnen. Vagnen lastades för några veckor sen på Tarton:s trailer och kördes sen via färjan till Gotland.

Foto: M. Arvidsson

Foto: M. Arvidsson
  2014-10-12 söndag

Skara kommuns kulturvecka startade igår med kulturnatten. SkLJ bidrog med att ha öppet hus i kvällsmiljö för omväxlings skull. C:a 45 besökare tittade in för att titta på våra lok och vagnar i lokstall och verkstad. Även en minitipspromenad anordnades.
  2014-05-18 söndag

Här kommer rätta svaren på tipspromenaden på Tågsläppet 27/4

Fråga 1 X 2 Svar
1 Vilken bränsle används inte på SkLJ ? X Bensin
2 Vad kallas påhängsvagnen på 29:an ?     2 Tender
3 Vad kostar en familjebiljett på SkLJ 2014 ?   X   320 kronor
4 Vad är spårvidd på normalspåriga järnvägar ?   X   1435 mm
5 Vilka dagar kör SkLJ tåg ? 1     Tis, Tor, Sön
6 VIlket lok kallas Hjoloket ? 1     VGJ 4
7 Vad kallas sågen ? 1     Bågsåg.
8 Vad kallas eldstaden i en smedja ? 1     Ässja
9 Hur sattes en ångpanna ihop förr ?   X   Med nitar
10 När är Järnvägsmuseet i Skara öppet ?     2 Söndagar i juli
11 Vilken mässa körde SkLJ till ? 1     Ostmässan
12 Vilket år öppnades LSSJ ?     2 1874
Utslagsfråga    
  Hur lång är plankan i decimeter ?   42 dm

1:a pris Anna Agnar, Lundsbrunn 11 rätt, 52 dm, vinner medlemskap i två år för en familj
2:a pris Stellan Agnar, Lundsbrunn, 11 rätt, 5,5 dm, vinner medlemskap i ett år för en familj
3:e pris Hans-Olof och Alexius Karlsson,  Lundsbrunn. 11 rätt, 456 dm, vinner 2 fribiljetter för en familj
4:e pris Anton Palo, Skara, 10 rätt, vinner 1 fribiljett för en familj
5:e pris Kenneth Welin, Skövde, 10 rätt, vinner 1 fribiljett för en familj
5:e pris Jan Fredriksson, Skara, 10 rätt, vinner 1 fribiljett för en familj

Vinnarna meddelas per post.
 
  2014-05-04 söndag

Den 27/4 anordnades hos många museiföreningar runt om i landet evenemanget "Tågsläpp". Det är ett öppet hus för att visa upp sig inför årets veterantågstrafik eller vilken aktivitet man nu bedriver ute i föreningarna. Vi bjöd på lättare fika och barnen kunde åka med diesellok mellan verkstaden och godsmagasinet. En cykeldressin fanns också för dom som ville prova på att cykla några meter. Vädret var soligt och fint och vi beräknade att drygt 120 personer hade sökt sig till oss för att besöka museum och verkstad. En tipspromenad ordnades också men resultatet är inte framräknat ännu.   Denna helgen gick Vårrundan av stapeln. Det är ett otal föreningar, konstnärer och näringsidkare, turistföretag och andra i Götenebygden som har öppet för allmänheten hela helgen för att visa upp sig.  I år var SkLJ med för första gången och vi beräknar att det kom nånstans mellan 600 och 800 besökare totalt. Det var aldrig någon anstormning av folk, utan det kom besökare hela tiden så det blev aldrig några köer vilket var bra. Vi hade trafiktåget uppställt i Lundsbrunn för visning och man kunde åka en kort rälsbusstur mellan stationen och hållplatsen Skogsmark. Filmvisning i väntsalen och enkel fika erbjöds också.

   
 

   
 
  2014-03-16 söndag

I går hölls årets årsmöte i Lundsbrunns bygdegård. De sedvanliga paragraferna avhandlades och ett andra beslut om en mindre stadgeändring klubbades igenom. Efter  det serverades en enklare fika. ´Per Pålsson höll som vanligt i lotteriet och dagens intäkter gick till reparationen av VGJ 29:s ångpanna. Som underhållning pratade i år Göran Jonsson, ordförande i föreningen S/S Trafiks vänner. Undertecknad Jerker Lindström lämnade styrelsen i och med årsmötet och avtackades av ordförande Ove Karlsson.

Foto: Johan Magnusson
 
 

Foto: Johan Magnusson


Foto: Johan Magnusson
 
  2013-12-15 söndag

Lördagen blev en riktig heldag på SkLJ. Vi började dagen med lussefrukost med tomtegröt. Till lunch vankades det ärtsoppa som tyvärr råkade bli lite bränd, men det gjorde ingenting. På kvällen serverades kallskuret med kött, frukt och en god potatisgratäng till. Det blev inga slagsmål denna dag heller, (se förra inlägget), för den starkaste drycken som inmundigades denna dag var kaffet. :)  Stort tack till Ola som ordnat allting.

Foto: Sture Persson
  2013-10-27 söndag

På lördagen hölls ett aktivmöte i Lundsbrunns bygdegård. C:a 20 medlemmar deltog. Det var meningen att vi skulle köra rälsbuss till mötet, men den fick ställas in på grund av att spåret inte var farbart, då BA-veckan pågick för fullt med slipersbyte. Många frågor stöttes och blöttes. Inga slagsmål förekom trots att rallarna deltog.

Foto: Sture Persson
  2013-09-22 söndag

1/9 förärades SkLJ och några andra föreningar med ett diplom som delades ut på Lundsbrunns järnvägsstation. Det var en utmärkelse för att vi har lyckats etablera ett bra samarbete med andra föreningar. SkLJ:s diplom delades ut av Skaras kultur- och fritidsnämnds ordförande Uno Bohman, och togs emot av SkLJ:s ordförande Ove Karlsson.
  2013-06-09 måndag

I förra veckan hölls en presskonferens på SkLJ. Anledningen till detta var att vi beviljats ett bidrag på 300,000:- från Sparbanksstiftelsen, som ska gå till reparationen av pannan på VGJ 29. Flera dagstidningar och Radio Skaraborg var där och gjorde reportage om evenemanget. Totalt har vi nu fått ihop c:a 870,000 kronor till projektet. Om allt går som det ska är det meningen att pannan ska skickas till England i slutet på juni för reparation.

Foto: Bengt
  2013-04-22 måndag

I går hölls på många museiföreningar runt om i landet evenamanget "Tågsläpp". Det är ett öppet hus för att visa upp sig inför årets veterantågstrafik eller vilka aktiviteter man nu kan tänkas att bedriva ute i respektive förening. Vi bjöd på lättare fika och barnen kunde åka med diesellok mellan verkstaden och godsmagasinet. Vädret var soligt och fint och vi beräknade att c:a 130 personer hade sökt sig till oss för att besöka museum och verkstad.

Foto: Johan Magnusson
  2013-03-17 söndag

Nu har årets TUR-mässa hållits i Göteborg. Det är en mässa för att främja turismen i allmänhet. SkLJ har också deltagit. Vi har "hyrt" i oss i NAV:s (Industrihistoria och Arbetslivsmuseer i Väst) monter.  Foto: Johan Magnusson
  2013-03-17 söndag

I går hölls årets årsmöte i Lundsbrunns bygdegård.C:a 40 medlemmar hade slutit upp och bänkat sig i stora salen. De sedvanliga paragraferna avhandlades rutinmässigt och efter det serverades en enklare fika. Som underhållning pratade i år Ante Svensson från GHJ om hur dom gått till väga för att bygga upp GHJ från i stort sett ingenting till den miljö dom har idag. Åke Paulsson lämnade styrelsen i och med årsmötet och avtackades av ordförande Ove Karlsson.
akeavtack.jpg (83983 byte)
  2012-10-21 söndag

I veckan har det varit kulturvecka i Skara kommun. Ett flertal konstnärer, föreningar, hantverkare och andra har anordnat öppet hus. Vi på SkLJ vill inte vara sämre utan slog igår upp portarna till lokstall och verkstad. Det kom nånstans mellan 70-100 besökare som ville titta på vår verksamhet. Det kördes även rälsbuss till Brunnskapellet i Lundsbrunn där det hölls en konsert. Idag körde vi rälsbussen till Spökafton i Lundsbrunns bygdegård.
  2012-10-14 söndag

Idag hölls ett aktivmöte. Föreningens organisation förklarades och vi gick igenom vad som händer i de olika avdelningarna. Det kunde åter konstateras att det finns större och mindre problem som behöver lösas. Vi enades om att vi ska tillsätta en grupp som ska upprätta en bevarandeplan som ska gå igenom vilka fordon och objekt som är värda att bevara för framtiden.
  2012-05-06 söndag

Här kommer rätta svaren på tipspromenaden på Tågsläppet 22/4
Fråga 1 X 2 Svar
1 Vilken sortskol eldar vi med ? 1     Stenkol
2 Vad kallas påhängsvagnen på 29:an ?     2 Tender
3 Vad kostar en biljett för en medlem ? 1     0 kronor
4 Vilken spårvidd har SkLJ?   X   891 mm
5 Vad går åt mest i ett ånglok?     2 Vatten
6 Av vilken anledning startades föreningen ?   X   VGJ 29
7 Vad kallas sågen ?   X   Fogsvans.
8 Vad skapar draget i en ässja ? 1     Blåsbälg
9 Vad kostar en familjebiljett på SkLJ 2012 ?     2 270 kronor
10 När är Järnvägsmuseet i Skara öppet ?     2 Söndagar i juli
11 Vad heter vandringsleden i Dala ? 1     Sörboleden
12 Vad heter första hållplatsen på SkLJ  ?     2 Tveta
Utslagsfråga    
  Hur många muttrar finns i burken ?   78 st

1:a pris Christer Olsson, Hässelby 12 rätt, 67 muttrar, vinner medlemskap 2012-2013 för en familj
2:a pris Stefan Persson, Mariestad, 12 rätt, 63 muttrar, vinner 2 fribiljetter för en familj
3:e pris Sune Pettersson, Brålanda. 12 rätt, 62 muttrar,  vinner 1 fribiljett för en familj
4:e pris Jessica Edman, Skara, 11 rätt, vinner 1 fribiljett för en familj
 
Vinnarna meddelas per post. Totalt hade 28 svar lämnats in med mellan 2 och 12 rätt.
  2012-04-23 måndag

I söndags hölls runt om i landet "Tågsläpp". Det är ett öppet hus för allehanda järnvägsföreningar för att visa upp sig inför årets veterantågstrafik eller vilka aktiviteter man nu kan tänkas att bedriva ute i respektive förening. Vädret var mulet och vi i SkLJ hade uppskattningsvis ganska gott om besökare som gick runt och tittade i museum och verkstad.
Foto: Sture Persson
  2012-03-18 söndag

I lördags hölls årsmötet i Lundsbrunns bygdegård.C:a 35 medlemmar hade slutit upp och bänkat sig i stora salen. Efter att de sedvanliga paragraferna avhandlats vankades det kaffe med dopp och sedan pratade Björn Lippold om bl.a. garnisonsmuseet som han har arbetat med att bygga upp. 
  2012-02-19 söndag

Vi har i veckan beviljats bidrag från Kultur o fritidsnämnden i Skara på 30,000 kr för att köpa in en byggnadsställning för att ställa runt 29:ans panna medan den repareras.
  2012-01-29 söndag

Igår hölls en introduktionsträff för de som blivit medlemmar förra året. Det var inte så många som hörsammat inbjudan men de som kom fick en inblick i hur föreningen fungerar.
  2011-10-23 söndag

Denna vecka har Skara kommun arrangerat den årliga Kulturveckan. Många föreningar, hantverkare m.m. har haft öppet hus och andra aktiviteter för den intresserade allmänheten. Så också SkLJ. I tisdags anordnade vi Öppet hus i lokstall och verkstad som tyvärr inte gav så många besökare. I går lördag körde vi rälsbuss till Dala kvarn där det ordnades visning av den gamla 1800-talskvarnen. Det gav ett något bättre resultat.
  2011-07-06 onsdag

De senaste ett och ett halvt åren har antalet utslagna rutor i personvagnarna ökat markant. Även inbrott i vagnarna har ökat med förutom glaskrosset, bland annat söndersparkade dörrspeglar. I början av juni fick vi byta 13 rutor inför en bokning. Nu har vi skrivit avtal med Securitas om bevakning av vagnarna på bangården. Förhoppningsvis ska detta få slut på ligistfasonerna. 
  2011-06-19 söndag

Ett nytt påbud från myndigheterna innebär att man inte får lagra gasflaskor och andra brandfarliga vätskor inomhus längre. Vi har därför införskaffat en begagnad container. Marcus har under våren byggt om och reparerat containern för detta ändamål och samtidigt försett den med ett kraftigt lås för att hålla ovälkomna besökare borta.

 
  2011-05-01 söndag

På annandag påsk hölls runt om i landet "Tågsläpp". Det är ett öppet hus för allehanda järnvägsföreningar för att visa upp sig inför årets veterantågstrafik eller vilka aktiviteter man nu kan tänkas att bedriva ute i föreningarna. Vädret var strålande vackert och vi i SkLJ hade uppskattningsvis 150-200 besökare som gick runt och tittade i museum och verkstad. Efter att alla besökare gått hem inmundigades hemlagad ärtsoppa för de aktiva medlemmar som varit med under dagen.

 

 
  2011-03-20 söndag

På lördagen hölls årets årsmöte i Lundsbrunns bygdegård. Strax under 40 medlemmar hade hörsammat kallelsen och bänkade sig i stora salen. Efter att de sedvanliga paragraferna avhandlats vankades det kaffe med dopp och sedan visade Georg Söderberg bilder från VGJ. Georg visade bilder även på 2006 års årsmöte. Björn Johansson avgår ur styrelsen och Gösta Karlsson slutar som revisor i och med årsmötet och avtackades av ordföranden. Per Pålsson höll i lotterierna med vinster bestående av böcker, godis, kaffe och andra saker. En medlem hade en väldans tur och vann hela 7 vinster i lotteriet. Eller var det 8? Mycket var det i alla fall.

Björn Johansson

Gösta Karlsson
 
Georg Söderberg
  2011-01-09 söndag

Igår fick vi besök av ett brudpar med följe som ville fotograferas i järnvägsmiljö. Foton togs av paret på olika vagnar och framför VGJ 29, med uppmaningen att akta sig så att inte klänningen skulle fläckas ner. Det hela gick bra och stämningen var god.Uppdaterat: En titt i Skaratidningen visade att det inte var vilket brudpar som helst som besökte oss i lördags. Det var Emma Johansson, silvermedaljös i linjeloppet från Peking-OS 2008 som gifte sig med Martin Vestby.
  2010-10-24 söndag

I samband med kulturveckan öppnade vi igår upp portarna till verkstad och museum och bjöd in allmänheten på öppet hus för att visa vår verksamhet. Vi sålde fika, böcker och annat smått och gott. Den som ville kunde på en tipspromenad med frågor på järnvägstema. Totalt kom det 69 besökare som var nyfikna på föreningen. En nergång från i fjol, men vädret var inte det bästa. För tredje året i rad kokade Anders Eckerberg ärtsoppa i manskapsrummet till de aktiva som avnjöts efter att alla besökare gått hem. Rätt svar på tipspromenaden.

Fråga 1 X 2 Svar
1 Vart gick den första järnvägen i Skara ?   X   Till Stenstorp
2 Var stod VGJ 4 innan det kom till Skara ?   X   Hjo
3 Vilken amerikansk storstad har samma namn som ett bromssystem för järnvägsfordon ?     2 New York
4 Hur bred är normalspårig järnväg i Sverige?   X   1435 mm
5 Vad kallas "Påhängsvagnen" på VGJ 29?     2 Tender
6 När lades persontrafiken ner i Skara ?   X   40 år sen
7 Vilket är träslaget ? 1     Ek.
8 Vad förutom järn innehåller stål ?     2 Kol
9 Vad kostade en tor-biljettför vuxen medlem i SkLJ 2010 ? 1     0 kronor
10 När är Järnvägsmuseet i Skara öppet ?     2 Söndagar i juli
11 Vad är stins förkortning för ? 1     Stationsinspektör
12 Vem har ritat Skaras stationshus ? 1     Ragnar Östberg
Utslagsfråga    
  Hur lång är plankan ?   551 cm

1:a pris Lennart Franzén, Skara. 11 rätt, vinner medlemskap 2011 för en familj
2:a pris Niklas, Johannes och Örjan Hansson, Falköping. 10 rätt, vinner fribiljett för en familj
3:e pris G. Magnusson, Skara. 9 rätt.  Utslagsfråga 510 cm. vinner bokpaket
4:e pris Niklas Edman, Skara. 9 rätt. Utslagsfråga 831 cm. vinner bokpaket
5:e pris Berit Svantesson, Vinninga. 8 rätt. Utslagsfråga 540 cm. vinner bokpaket

Plus i kanten till Alfred Carlson i Lidköping som kom närmast på utslagsfrågan, 550 cm.Vinnarna meddelas per post. Totalt hade 16 svar lämnats in med mellan 4 och 11 rätt.
  2010-10-03 söndag

I helgen stod SkLJ värd för MRO:s årsmöte och JHRF:s höstmöte på Lundsbrunns kurort. På lördagkvällen var deltagarna och alla aktiva i SkLJ inbjudna att deltaga i gemensamma kvällsaktiviteter. Det visades bilder från VGJ och SkLJ, men framför allt kunde man umgås med personer från övriga järnvägsmuseer Sverige.

Foto:Anders Stålberg
  2010-07-18 söndag

Stadsvandring med Uno Bohman brukar vara en välbesökt företeelse. På torsdagen genomfördes en sådan i järnvägens anda genom att gå runt i "kvarteren runt järnvägen". Alla samlades vid Bladhska huset och olika stopp var inlagda vid strategiska platser och byggnader där Uno delade med sig av intressanta kulturhistoriska fakta och minnen. En och annan skröna med tvivelaktig sanningshalt kan också ha smugit sig in mellan all information. Till sist åkte vi rälsbuss från stationen till lokstallet där man kunde ta en titt i verkstad och lokstall.

 I helgen stod SkLJ värd för MRO:s årsmöte och JHRF:s höstmöte på Lundsbrunns kurort. På lördagkvällen var deltagarna och alla aktiva i SkLJ inbjudna att deltaga i gemensamma kvällsaktiviteter. Det visades bilder från VGJ och SkLJ, men framför allt ´kunde man umgås med personer från övriga järnvägsmuseer Sverige.


  2010-04-11 söndag

På lördagen fick vi besök av "NAV", Nätverket för Arbetslivsmuseer i Väst. Dom hade haft möte tidigare på dagen på Jula Hotell och konferens och gjorde efter det ett besök i lokstall och verkstad. Dom guidades runt av några medlemmar.

På söndagen genomfördes något som heter "tågsläpp". Det är Sveriges Järnvägsmuseum som initierat evenemanget som innebär att ett flertal museiföreningar runt om i landet öppnar sina portar på en och samma dag och visar upp vad som har gjorts under vintern. VGJ 29 var påeldat och stod och rök vid vändskivan. Många besökare gick runt och tittade under dagen och vi bjöd på kaffe. I samband med tågsläppet passade teatergruppen "Charlies teater" från Skara på att sätta upp en föreställning i en järnvägsvagn. Dom har under vintern repeterat några gånger och nu var det alltså dags att släppa lös kreativiteten. Totalt var det en mycket lyckad dag och vi fick flera nya medlemmar.  Bilder: Johan Magnusson
 
 
 
 
  2010-03-21 söndag

I går genomfördes SkLJ:s årsmöte i Lundsbrunns bygdegård. På grund av snön blev det ingen rälsbuss till mötet. C:a 40 medlemmar infann sig plikttroget. De sedvanliga paragraferna avhandlades och efter det avnjöts kaffe med dopp. Förre kassören Cenneth Eklundh och suppleant Anders Stålberg avtackades ur styrelsearbetet. Torsten Nilsson från Arbetets muséum var inbjuden som underhållning och pratade om alla sveriges arbetsamma museer och hur viktigt det är att engagera sig i någon fritidsverksamhet. Lotterier fanns också att tillgå.

 
  2010-01-17 söndag

På lördagen arrangerades en introduktionsträff för nyblivna medlemmar. Även tidigare medlemmar fick vara med. Först hölls en genomgång i lokstall och verkstad. Sedan samlades alla för fika och därefter fick dom information om verksamheten. Förhoppningsvis kommer några av de nya medlemmarna att bli aktiva och deltaga i driften och trafiken. 
  2009-10-25 söndag

Under sommar och höst har Marcus renoverat askcontainern på lediga stunder. Bottnen var hårt rostskadad och har fått ny plåt ditsvetsad. Efter det har containern målats utvändigt och invändigt. Till sist har vi fyllt i den aska som vi fått lägga på hög under tiden.
  2009-10-18 söndag

I samband med kulturveckan öppnade vi igår portarna på vid gavel och bjöd in allmänheten på öppet hus i lokstall och verkstad för att visa vår verksamhet. Vid ankomsten hälsades besökarna välkomna av Ove och Henrik som visade hur dom skulle gå för att hitta alla frågorna på tipspromenaden. Om man var noggrann och läste den information som finns i museet och i vår turistfolder så besvaras många av frågorna där. Vi sålde även fika, böcker och annat smått och gott. Några medlemmar gick runt och svarade på frågor. Totalt kom det drygt 131 besökare som var nyfikna på föreningen. Ett brudbar kom för att fotograferas framför lok och vagnar. Som tur var höll sig bruden borta från ångloket, för annars hade nog den vita klänningen inte varit så vit längre.Liksom förra året kokade Anders ärtsoppa till de aktiva som avnjöts efter att alla besökare gått hem. Rätt svar på tipspromenaden.
 
Fråga 1 X 2 Svar
1 Hur länge har järnvägen funnits i Sverige ?   X   150 år
2 Hur många stationshus har funnits för järnvägen i Skara ?   X   2 st.
3 Vem har blått band i mössan ?     2 Tågbefälhavare
4 När öppnades Lidköping - Skara - Stenstorps Järnväg ? 1     1874
5 Hur många vägkorsningar med bommar finns på SkLJ?   X   4 st.
6 Vem har byggt våra ånglok som vi kör med ?     2 Motala verkstad
7 Ungefär hur lång är järnvägen mellan Skara och Lundsbrunn ?   X   12 km.
8 Vad kostade en familjebiljett på SkLJ 2009 ?     2 250:-
9 Vad heter eldstaden i smedjan med ett annat namn ?   X   Ässja
10 Vad på grisen har samma namn som ett bromssystem för järnvägsfordon ?   X   Knorr
11 Vart gick STJ, den sist byggda järnvägen från Skara ?     2 Timmersdala
12 Vilken mässa började SkLJ köra till 1970 ? 1     Ostmässan
Utslagsfråga    
  Hur många småtuber har ångloket VGJ 4 ?   52 st

1:a pris Kjell-Åke Karlsson, Lidköping. 10 rätt. Utslagsfråga 69 st   vinner medlemskap 2010 för en familj
2:a pris William Johansson, Skara. 10 rätt.  Utslagsfråga 30 st.  vinner fribiljett för en familj
3:e pris Anita o Ingvar Johansson, Skara. 10 rätt.  Utslagsfråga 21 st. vinner bokpaket
4:e pris Valter Öberg, Lundsbrunn. 10 rätt. Utslagsfråga 2 st. vinner bokpaket
5:e pris Klementsson/Svensson, Skara. 9 rätt. Utslagsfråga 42 st vinner bokpaket

Vinnarna meddelas per post. Totalt hade 31 svar lämnats in med mellan 4 och 10 rätt.

 


 
  2009-10-04 söndag

I tisdags var ett 15-tal aktiva medlemmar på besök hos räddningstjänsten i Skara för att gå en brandskyddskurs. Kursledare var brandmannen med det mycket passande namnet Erik Wedebrand. Först hölls en teoretisk genomgång och sedan fick vi prova på att släcka bränder med brandsläckare och släcka en docka med brandfilt.

 
  2009-09-27 söndag

I lördags fick vi besök från Risten - Lakviks Järnväg i Östergötland. Det var ett svar på vårt besök som vi gjorde hos dom förra året. Först gick dom runt och tittade på verksamheten och fikade. Sedan fick dom åka ångtåg till Lundsbrunn med stopp i Skogsmark för att titta på SPNJ. Väl i Lundsbrunn körde vi ner besökarna till kurorten där dom fick prova på att dricka brunn. Efter det åts en lunch i Lundsbrunns stationshus innan återfärd till Skara.Idag söndag kom några medlemmar från museiföreningen Västra Centralbanans Järnväg på besök. Vi har nämligen några saker i vår ägo från den järnvägen, och dom var nyfikna på hur vi använde dom och hur dom såg ut idag. Efter guidning åkte dom rälsbuss t.o.r. Lundsbrunn.

 

 
 
  2009-08-23 söndag

I söndags 16/8 hjälpte SkLJ:s personal till att genomföra trafiken på Wadstena - Fogelsta Järnväg. Det var deras sista trafikdag för året och med stor sannolikhet den sista för alltid, då Vadstena kommun sagt upp avtalet med WFJ. Föreningen ska ha flyttat från lokstall och bana den sista augusti i år. Det har varit många turer fram och tillbaka med olika förslag för att om möjligt rädda kvar järnvägen i Vadstena, men hittills har inget hjälpt. Ta gärna en titt på WFJ:s hemsida för att läsa mer.

 
Bild: Johan Magnusson


Bild: Johan Magnusson
 

 
 
Bild: Johan Magnusson
  2009-06-28 söndag

I slutet på maj höll ÖSLJ sitt 50-årsjubileum som museijärnväg. Vår ordförande Ove Karlsson och Johan Magnusson var där och representerade vår förening.

Bild: Johan Magnusson
 
Bild: Johan Magnusson

Bild: Johan Magnusson
 
Bild: Johan Magnusson
  2009-03-15 söndag

I går genomfördes SkLJ:s årsmöte som traditionsenligt hölls i Lundsbrunns bygdegård. I år kördes ingen rälsbuss till och från mötet, men de som ville kunde samåka med samling vid lokstallet i Skara. C:a 40 medlemmar hade hörsammat kallelsen och bänkade sig i stora salen, förväntansfulla på vad som skulle hända. Efter att de sedvanliga paragraferna avhandlats vankades det kaffe med dopp och efter det visade Tomas Roth bilder från föreningens tidiga år. Per Pålsson höll i lotterierna där vinstbordet (som vanligt) bestod av böcker, godis, kaffe och andra attiraljer, med och utan järnvägsanknytning.

 
  2008-11-30 söndag

Idag på skyltsöndagen var vi nere på stationen med postvagnen. Allmänheten kunde köpa vykort i biljettkuren och få dom stämplade med vår stämpel i postvagnen av posttomten och hans hjälpsamma nissar.
  2008-10-26 söndag Många kanske tror att när sommaren är slut så slutar även vår verksamhet. Inget kan vara felaktigare. Det är då som det stora arbetet börjar för oss. Lok, vagnar, fastighet och bana ska ses över och repareras inför nästa års säsong. Ibland är det småreparationer men det förekommer även att en reparation kan kosta många 10,000-tals kronor eller mer och ta flera år i anspråk. Att köpa nya delar är heller inte så lätt. Eftersom våra fordon är gamla så är det svårt att få tag på reservdelar. Därför måste vi ofta tillverka dom själva. Som tur är har vi aktiva medlemmar som i sitt ordinarie arbetsliv skaffat sig ovärdeliga yrkeskunskaper som kommer föreningen till godo. Igår öppnade vi därför portarna på vid gavel och bjöd in allmänheten på öppet hus i lokstall och verkstad för att visa vår verksamhet. Vid ankomsten hälsades besökarna välkomna och fick lite information i form av vår folder samt talong för en tipspromenad. Man fick i lugn och ro gå i kring och leta efter frågorna och om man var noggrann och läste den information som finns i museet och i vår turistfolder så besvaras minst 7 av frågorna där. Vi sålde även fika, böcker och annat smått och gott. Några medlemmar gick runt och svarade på frågor. Smedjan var igång och ässjan värmde i höstkylan där Rolf stod och rätade järnspett och förevisade hur det gick till att smida. Totalt kom det drygt 150 personer som var nyfikna på föreningen.Anders kokade ärtsoppa till de aktiva som inmundigades efter att alla besökare gått hem. Eftersom spisen krånglade anlades en provisoriskt stormkök med gasolbrännare. Lite annorlunda metod med högst effektiv. Rätt svar på tipspromenaden.
 
Fråga 1 X 2 Svar
1 Vilken spårvidd har SkLJ ?   X   891 mm
2 Vad heter tillverkaren av vår rälsbuss SJ 914 ? 1     Hilding Carlsson
3 Vad heter den första järnvägen i Skara ?   X   LSSJ
4 När tog SJ över de enskilda järnvägarna ?   X   1948
5 Vilken ordning kommer hållplatserna ?     2 Tveta,Myråsen,Skogsmark,Dala kvarn
6 Vem byggde VGJ 29 ?     2 Motala verkstad
7 Vad är smältpunkten hos bly ?   X   327 grader C
8 Hur högt över havet ligger Skara station ?     2 113,4 meter
9 Vad kostade en t.o.r. biljett på SkLJ 2008 ?   X   90:-
10 När under 1967 kom VGJ 29 till Skara ? 1 25:e januari
11 Varifrån kom plattformstaket på Skara station ? 1     Stenstorp
12 När ställdes VGJ 4 upp i Hjo ? 1     1962
Utslagsfråga    
  Hur många ifyllda tipsrader kommer att lämnas in ?   53 st

1:a pris: Ett års medlemskap för en person.
2:a pris: Fribiljetter för en familj.
3:e pris: Bokpaket
4:e pris: Bokpaket
5:e pris: Bokpaket

Vinnarna meddelas per post.

 
 
  2008-10-12 söndag Uppröjningsarbetet i förrådet efter dem anlagda branden i juni fortsätter. Nu är det mesta som går att rädda av maskinavdelningens reservdelar urplockat ur brandresterna. Vi vill påminna om vår fond för återuppbyggnad av förrådet och alla bidrag tas tacksamt emot.
  2008-09-21 söndag

I går styrdes kosan österut där vi gjorde ett studiebesök på Risten - Lakviks Järnväg, en liten museijärnväg med 600 mm spårvidd i Åtvidabergs kommun. Ett 15-tal medlemmar avreste från Skara körde de 22 milen dit och där serveradesvi först fika i Lakviks stationshus. Det ursprungliga stationshuset är idag privatägt och det nuvarande stod förr i Bersbo, men eftersom marken där skulle saneras från allehanda miljöfarliga ämnen fick RLJ huset till skänks mot att dom forslade bort det i egen regi. Efter fikat åkte vi sommarvagn i blandat tåg draget av ångloket A.Dahl (som SkLJ för övrigt bytte tuber på förra året), till hållplatsen Rosenhill vid sjön Risten, där loket gjorde rundgång. Nja, rundgång och rundgång. Det fanns ju inget rundgångsspår. Hur göra då? Jo, efter att alla stigit av tåget backade det tillbaka en bit upp i backen och bromsades ner. Sen kopplades loket loss och körde in på det såkallade sjöspåret och sedan rullade vagnarna för egen maskin ner igen till hållplatsen och därefter kördes loket tillbaka in på huvudspåret och kopplades på igen. Efter att alla åter stigit ombord tog vi en tur neråt sjöspåret för att sedan återvända till Lakvik njutandes av ångstötarna från A.Dahl när det stånkade uppför backen. Vi steg av tåget vid vagnhallen som håller på att byggas ut och där inne står bland annat en av Sveriges äldsta personvagnskorgar under revision. I godsmagasinet står en annan riktigt gammal öppen personvagnskorg, också den under revision. Sedan promenerade vi upp till stationshuset igen där tryckluftloket "Långban" med några vagnar stod och väntade och vi fick provköra fram och tillbaka på området. När alla sett och åkt sig mätta var vi hungriga? och det bjöds på potatissallad med kallskuret och grönsaker i stationshuset. Efter maten överlämnades diverse gåvor och en inbjudan till RLJ att besöka oss nästa år. Det var nu dags att runda av och efter lite eftersnack och ytterligare några turer med tryckluftloket begav vi oss hemåt.

 
 
 

 
 
 
  2008-08-31 söndag

Eftersom den nye hyresvärden inte vill sponsra oss med en del av hyran för klubblokalen på Tullportagatan har vi tvingats att säga upp hyresavtalet. Igår flyttades allt material ut och kördes till lokstallet där det tillfälligt lagras. Allt har tidigare packats i kartonger. Det blev även en hel del skräp som fick gå direkt till tippen.
  2008-06-22 söndag

Nu har uppröjningsarbetet efter branden påbörjats. Sortering sker på plats och användbara delar körs in i verkstaden.
  2008-06-19 torsdag

Natten till onsdag drabbades vi av en brand. Devan, vagnskorgen till en LSSJ G-vagn samt en förrådsbyggnad förstördes. Devan och vagnskorgen är det minsta problemet. Det värsta är att det i förrådsbyggnaden förvarades det allra mesta av reservdelarna till ånglok, lokomotorer och vagnar. Även en del signalmaterial förstördes. Polisens tekniker har idag undersökt platsen och konstaterat att branden började i Devan. Vi får hoppas att något går att rädda av alla reservdelar. Trafiken påverkas inte av detta utan vi kör tågen som vanligt.

 

 
  2008-03-16 söndag

I går genomföres vårt årsmöte. Som vanligt var vi i Lundsbrunns bygdegård. Rälsbussen körde till och från mötet. C:a 45 medlemmar närvarade. De nya stadgarna klubbades igenom en andra gång och har således börjat gälla. Stig Andersson, Mikael Sköld (bilden) och Lars-Åke Eckervald visade filmer och bilder om Hjo-Stenstorps Järnväg.Henrik Eckervald t.h. avtackades med en blomma då han lämnar styrelsen i och med årsmötet.

 
  2007-12-09 söndag

På lördagen var SkLJ föremål för ett annorlunda evenemang. Utvalda byggnader i Skara agerar nämligen som en jättestor adventskalender. Byggnaderna har försetts med var sitt nummer och varje dag öppnas en ny "lucka". Ut kommer en historisk person som berättar om sig själv. Det kan till exempel vara en borgmästare eller gammal domprost, säger Uno Bohman som är känd från Skaras stadsvandringar och som tillsammans med Länsmuséet är initiativtagare till det hela. Vid stationen där många hade samlats spelade Åke Paulsson från SkLJ upp ett scenario iklädd rollen som John Swensson. John var på sin tid Västergötland - Göteborgs Järnvägars siste stins, som var verksam 1930-1945. Rälsbussen körde sedan alla till lokstallarna där Sören Persson, en av muséiföreningens ångloksförare berättade om verksamheten. Inne i verkstaden serverade Åsa, Cenneth och Jesper alla på glögg och pepparkakor. Den som ville kunde också studera järnvägsmuséet som var extraöppet dagen i ära. Även Skara musikskola var på plats och spelade. Efteråt kördes besökarna tillbaka till stationen.

 

 
  2007-10-14 söndag

lgår hölls ett kombinerat 40-årsfirande samt ett extra föreningsmöte i Götene Folkets park. Anledningen till extramötet är att vi har för avsikt att ändra stadgarna. Eftersom vi saknar tågförbindelse till Götene var vi tvungna att anlita en buss som tog oss till Götene. Chaufför var den alltid lika trevlige Bengt Nilsson. Det hela startade med en kopp kaffe och efter det hölls stämman. Sören Persson visade upp stadgeförslaget på overhead-apparat och gick igenom ändringarna punkt för punkt, varefter mötet röstade för förslaget. Efter mötet skroderade Uno Bohman som även denna gång var inbjuden som gästföreläsare. Gamla skrönor blandades med nya och sanningshalten i dessa kan diskuteras. Sist men inte minst avnjöts en tvårätters jubiléumsmiddag.

 

 
  2007-03-18

I lördags var det årsmöte i Lundsbrunns bygdegård med sedvanliga förhandlingar. Rälsbuss utgick från Skara. Ett 40-tal medlemmar hade slutit upp. Tre personer lämnar styrelsen och avtackades av nyvalde ordföranden Ove Karlsson. Efter paus för fika berättade Uno Bohman om gamla järnvägar i Skaras närhet.

 

 
  2006-05-24

Idag lastades VGJ 29 på trailer för transport till Västervik med anledning av att järnvägen i Sverige i år fyller 150 år. Där kommer smalspårets gemensamma 150-årsfirande med MRO som arrangör, att genomföras. Transporten utfördes av Tarton AB.Det finns även en videofilm att beskåda av lastningen.

 

 
 
  2006-03-20

Lördagen den 18:e mars hölls årsmöte i SkLJ. Efter mötet visade Georg Söderberg bilder från VGJ.

 
<
  2005-07-14

Föreningen fick besök av en reporter och en fotograf från TV4 Skaraborg som filmade och intervjuade aktiva och resenärer. Även Uno Bohman var med och pratade om järnvägar förr och nu. Inslaget kunde ses i de lokala sändningarna fredag 15/7.
  2005-05-28

Provning av brandspruta utanför verkstaden.
  2005-03-19

Bilder från årsmötet 
Bluesgänget BlueTone var på besök den 26:e februari och hade bl.a. fotosession framför ångloket Knut Falk.
  Vedkörning, januari 2005 Foto: Sören Persson
Vedkörning, klubbafton, aktivmöte 2004