Trafikavdelningen
Trafikchef: Sven-Olof Wallgren
Vill du bli ångloksförare? Vi utbildar dig!
   
   
   
Nyheter
  2019-03-24 söndag

I onsdags hade vi vår första bokning för året som var av det lite ovanligare slaget. Vänsterpartiet hade nämligen bokat en vagn. Inget konstigt i det, men dom åkte inte till Lundsbrunns som brukligt är, utan höll i stället sitt årsmöte i vagnen som vi hade kört ner till Skara station.

Foto: Sklt
  2019-01-13 söndag

På nyårsafton kördes traditionsenligt nyårståget. Det var andra året som vi körde med rälsbuss och släp i ställlet för diesel eller ångdraget tåg. Som vanligt bjöds det på traditionellt fyrverkeri vid Brobacka.

Bilder: Johan Magnusson.
  2018-12-02 söndag

Idag söndag var det julskyltning med tomteparad i Skara. Vi körde tre turer med rälsbuss från Lundsbrunn till evenemanget.25 november kördes Tomtetåget till Lundsbrunn. Det var två avgångar, en med rälsbuss och en med lokomotordraget tåg. I Lundsbrunns godsmagasin satt självaste jultomten och väntade på att barnen skulle överlämna sina önskelistor inför julen. Alla barn fick var sin godispåse och det serverades korv med bröd, kaffe och saft.

Arkivbild, tomtetåget
  2018-10-21 söndag

Den 13:e körde vi något så ovanligt som ett teatertåg. Under färden till Lundsbrunn spelade Skara skolscen upp "Slutstationen - en mordgåta i tågmiljö". Föreställningen spelades upp nästan samtidigt i fyra kupéer och vi fick köra väldigt sakta för att skådespelarna skulle hinna med att bli klara med alla scener. De resande fick vará med och gissa vem som var mördaren och det gällde att vara uppmärksam. Det var meningen att det från början skulle bli två avgångar men intresset var så stort att vi fick köra en extra avgång och det hade gått att köra fler om vi och Skara skolscens elever hade haft större resurser att tillgå.

Icke namngivna bilder tagna av Johan Magnusson.Bild: Björn Johansson
  2018-09-30 söndag

Några bilder från juli och augusti från årets trafik som ju vid endast ett tillfälle kördes med ånglok på grund av torkan. Vi kunde ha kört ånglok sista ordinarie trafikdagen men tyvärr så upptäcktes en skada i löpaxeln på VGJ 4 som var tvungen att lagas innan loket kunde tas i trafik igen. Därför fick det bli dieseldraget tåg även den dagen.

Foto: Johan Magnusson


Foto: Johan Magnusson


Foto: Johan Magnusson

Foto: Johan Magnusson


Foto: Johan Magnusson


Foto: Jörgen Persson
  2018-09-30 söndag

12 juli anordnades årets motordag i Lundsbrunn. Till en början verkade det som att det skulle bli för få fordon men allt eftersom strömmade de till och järnvägsparken var nästan full med fordon.
  2018-09-30 söndag

Årets ordinarie sommartrafik startade 17 juni med rälsbusståg. Vädret var regnigt men desto bättre 24 juni då vi körde årets enda ordinarie tur med ångtåg. Resten av säsongen var vi tvungna att köra med diesellok på grund av den långvariga torkan.

Foto: Jörgen Persson


Foto: Jörgen Persson


Foto: Jörgen Persson  2018-09-30 söndag

På nationaldagen kördes rälsbusståg till Lundsbrunn och festligheterna vid Lundsbrunns bygdegård.
  2018-04-08 söndag

På lördagen genomfördes årets fortbildningsdag. Nya tidtabeller delades ut och annan information inför året delgavs de aktiva. I år var det säo-skrivning till allas förtjusning och de flesta blev som vanligt godkända. Fredrik Olsson hade ett digert arbete att rätta alla proven under lunchen men hann ändå med att få sig lite i krävan.


Foto: Fredrik Olsson


  2018-01-14 söndag

På nyårsafton kördes traditionsenligt nyårståget. Det var första året (vad jag vet) som vi körde med rälsbuss och släp i ställlet för diesel eller ångdraget tåg. Det bjöds på traditionellt fyrverkeri vid Brobacka.

Alla bilder: Johan Magnusson.
  2017-12-17 söndag

26 november kördes Tomtetåget till Lundsbrunn. Där satt självaste jultomten i godsmagasinet där han väntade på att barnen skulle göverlämna sina önskelistor inför julen. Alla barn fick var sin godispåse och det serverades korv med bröd, kaffe, glögg och saft. Även en tur i hästkärra dragen av en ponny och rälsbussturer till hållplatsen vid kurorten fanns att tillgå.

  2017-10-22 söndag

Tidtabellerna för 2018 års sommartrafik är klara. Det blir några ändringar mot tidigare år. Vi ska köra de två sista söndagarna i juni, vardagstrafiken startar först den 10 juli och andra halvan av juli kommer vi att köra två onsdagar, Vardagstrafiken har också tidigarelagts två timmar så första tåget avgår klockan 15.   Till tidtabellen.
 
  2017-09-17 söndag

Bilder från sista trafikdagen för säsongen. Det har blivit mycket dieseldragna tåg i år, först på grund av torka och brandrisk, och i slutet på säsongen uppstod personalbrist. Vi får hoppas att båda orsakerna löser sig till nästa år.
  2017-07-17 måndag

Den 13 juli anordnades för fjärde året i rad, motordag i Lundsbrunns järnvägspark. Parken var fylld av gamla bilar, motorcyklar och andra fordon att beskåda för den intresserade. Vi körde med två tåg denna dag. Ångtåg och dieseltåg. Första ångtågsturen fick tyvärr köras med diesellok eftersom det var problem med ett överhettarelement i loket. Andra turen kunde dock köras med ånglok som planerat.  Besökarna kunde förutom att titta på gamla fordon, ta en fika eller en korv med bröd.  
 
Alla bilder: Johan Magnusson
  2017-07-09 söndag

Förra söndagen startade årets ordinarie trafik. Tyvärr så har det varit alldeles för torrt i markerna med stor brandrisk som följd, så det har varit allt för riskabelt att köra med ånglok. De tre första trrafikdagarna har därför körts med diesellok som dragkraft. Antalet resande var inte att hurra för men vi får hoppas att det ökar med semestrar och ånglok.
  2017-06-05 måndag

Under Kristi himmelfärdshelgen 26-28 maj firade SkLJ 50 år, Föreningen bildades 1967 under namnet Föreningen 29:an och utvecklades sedermera till Skara - Lundsbrunns Järnvägar och Skara Järnvägsmuséum. Fredagen viktes åt trafik med dieseldragna tåg, medan lördag och söndag till största delen kördes med ångtåg. Allehanda aktiviteter anordnades både i Skara och Lundsbrunn. .  Bilder här... 
 
  2017-05-21 söndag

Idag var det föreningsdag vid den nya idrottshallen på Vilanområdet. Olika föreningar var där och informerade om sina respektive verksamheter. SkLJ:s medverkan bestod i att köra intresserade i rälsbussen från idrottshallen till stationen och tillbaka.

Foto: Johan Magnusson

Foto: Johan Magnusson
  2017-05-14 söndag

Förra helgen gick Vårrundan av stapeln. Det är ett evenemang för att ge en försmak åt alla turistattraktioner runt Kinnekullebygden inför sommaren. SkLJ var med på ett hörn och förutom att dela ut reklammaterial så kunde våra besökare åka en kort tur med rälsbussen mellan stationen i Lundsbrunn och hållplatsen Skogsmark. Vi hade även ställt upp ett lokomotordraget tågset som man kunde gå och titta i och en lättare fika erbjöds i kaféet.

  2017-01-01 söndag

Igår kördes traditionsenligt nyårståget. Det var femte året i rad som vi körde med diesellok i ställlet för ånglok. Förutom fyrverkeriet hade vi kört ner en öppen godsvagn till stationen. Den fungerade som scen för sånggruppen Timoteij, som  uppträdde för allra sista gången som grupp.

Alla bilder: Johan Magnusson.  2016-12-04 söndag

Igår lördag var det urpremiär för Tomtetåget. Rälsbuss och dieseltåg körde till Dala kvarn där tomten satt och väntade i kvarnen på att få alla barns önskelistor. Nu har han ett digert arbete att se till att alla önskningar uppfylls. Förutom tomten och hans nisse fanns pyssel för barnen och försäljning av julgranar och julkärvar. Besökarna bjöds på glögg och pepparkakor. Vädret var perfekt med någon minusgrad och ett tunt lager snö på marken. Antalet resande var positivt med tanke på att det är första året vi kör och hoppas att detta blir en välbesökt tradition kommande år.  2016-10-23 söndag

Årets ordinarie trafik avslutades den 28 augusti. I år var det tyvärr fler dagar än normalt som vi tvingades att köra med diesellok på grund av att det var alldeles för torrt i markerna för att köra med ånglok. Årets trafikinkomster blev också något sämre än förra året, bland annat för att det i år var färre antal trafikdagar.


26 augusti invigdes den nya idrottsarenan Vilanhallen. SkLJ körde ett invigningståg med självaste kommunalrådet ombord till anläggningen och intresserade kunde sedan ta en kort ångtågstur mellan sporthallen och Axvallagatan.

Foto: Johan Magnusson

Foto: Johan Magnusson
  2016-07-31 söndag

Den 14 juli anordnades för tredje året i rad, motordag i Lundsbrunns järnvägspark. Parken var fylld av gamla bilar, motorcyklar och en och annan traktor att lägga ögonen på. Vi körde med två tåg denna dag. Ångtåg och dieseltåg.  Besökarna kunde förutom att titta på gamla fordon, ta en fika eller en korv med bröd. Det blev en lyckad tillställning även om antalet fordon inte var lika många som förra året eftersom det samtidigt anordnades en motordag i Lidköping. . 


  2016-07-24 söndag

3 juli startade den ordinarie tågtrafiken för säsongen. Det var inte så jättemånga reseneärer men vädret var ganska bra i alla fall.
 


På midsommaraftonen kördes som tidigare år, Midsommartåget. Drygt 200 personer åkte med oss denna gång för att fira midsommar i kurortsparken i Lundsbrunn. De flesta från Skara, men även från Myråsen. Vädret var för ovanlighetens skull bra detta år. Firandet blev tyvärr något avslaget eftersom festligheterna vid kurorten inte samordnades med tidtabellen utan var på avtaganade när tågresenärerna anlände.  Bilder... 


  2016-01-03 söndag

På torsdagen kördes traditionsenligt nyårståget. Det var fjädje året i rad som vi körde med diesellok.  Uppskattningsvis c:a 120 personer åkte med tåget och det steg på folk både i Myråsen och Tveta. Efter fyrverkeriet vid Brobacka kördes vissa av resenärerna tillbaka mot Lundsbrunn medan andra valde att fortsätta firandet i Skara. Alla bilder: Johan Magnusson.


  2015-12-13 söndag

Förra söndagen anordnades evenemanget Julskoj i Lundsbrunns bygdegård och vi körde som vanligt rälsbuss dit. Där fanns allehanda julattiraljer att tillgå och en massa aktiviteter för barnen som hör julen till.  2015-09-06 söndag

Förra söndagen kördes den sista sommartrafiken för säsongen med ångtåg och rälsbuss. Årets trafik har varit bra med en ökning av biljettintäkterna med c:a 12% jämfört med föregående år. En positiv trend som vi hoppas ska hålla i sig framöver.Foto: Sture Persson


  2015-07-19 söndag

I torsdags anordnades för andra året i rad en motordag i Lundsbrunn. Järnvägsparken var fylld av gamla bilar, motorcyklar och en och annan traktor att lägga ögonen på. Vi körde med tre tåg denna dag. Ångtåg, rälsbuss och dieseltåg med multipelkopplade lokomotorer, SJ 399 och 408. Det blev en mycket  lyckad tillställning med många besökande och resande.
  2015-07-05 söndag

Förra söndagen startade den ordinarie sommartrafiken. Vädret var bra och det var hyfsat med resande trots att semestrarna inte börjat än. Vi körde som vanligt med ångtåg och rälsbuss. Det fanns till och med en så långväga resenär som en herre från Australien som åkte med oss till Lundsbrunn..
  2015-06-21 söndag

På midsommarafton kördes som tidigare år, Midsommartåget. C:a 270 personer åkte med oss denna gång för att fira midsommar i kurortsparken i Lundsbrunn. De flesta från Skara, men även från Myråsen. Inte en enda klev på i Tveta dock. Vädret började med regn men ju längre dagen led ju bättre blev det och avslutades med mycket fint om än något kyligt väder.   Bilder... 

  2015-06-14 söndag

Nationaldagståget kördes enligt traditionen den 6:e juni till festligheterna vid Lundsbrunns bygdegård. Rälsbussen körde som vanligt gratisturer mellan stationen och hållplatsen vid kurorten. Även ett lokomotordraget tåg var igång så att folk kunde åka fram och tillbaka från Skara vid lite olika tidpunkter.  2015-03-22 söndag

På lördagen hölls den årliga fortbildningsdagen i samlingslokalen på Skaraborgsgatan 18B i Skara. Nya tidtabeller delades ut och annan information inför året delgavs. Efter lunch var utbildning i  säkra lyft.
 

  2015-01-04 söndag

På onsdagen kördes traditionsenligt nyårståget. Det var tredje året i rad som vi körde med diesellok. Nytt för i år var att vi sålde kaffe, läskeblask och varmkorv i biljettkuren i Skara. Uppskattningsvis c:a 150 personer åkte med tåget och det steg på folk både i Myråsen och Tveta. Efter fyrverkeriet vid Brobacka kördes många av resenärerna tillbaka mot Lundsbrunn medan andra valde att fortsätta firandet i Skara.

år hölls den årliga fortbildningsdag i samlingslokalen på Skaraborgsgatan 18B i Skara. Nya tidtabeller delades ut och annan information inför året delgavs. Den nya säo:n börjar närma sig sitt färdigställande och kanske snart kan implementeras i föreningens verksamhet. Efter lunch var det särskild utbildning för alla tågklarerare.

Foto: Johan Magnusson   2014-12-14 söndag

Förra lördagen anordnades Julskoj i Lundsbrunns bygdegård. Det är som en liten julmässa för barn och vuxna med tonvikt på barn. Där såldes allehanda julattiraljer, stöptes ljus gjordes film m.m. m.m. Vi körde rälsbuss till evenemanget och självaste jultomten gick på tåget i Tveta. 

 

 
  2014-10-06 måndag

Årets upplaga av Hösttåget kördes sista helgen i september och första helgen i oktober. 28/9 anordnades samtidigt kvarnens dag i Dala kvarn och vi hade fast uppehåll där. Antalet resenärer som ville åka med oss var hyfsat, samhällsföreningen stod för kaféet och kvarnen var öppen för visning.  5/10 hade samhällsföreningen också hand om kaféet, denna gång  i Lundsbrunns bygdegård. Tyvärr var inte resandeantalet det bästa denna dag trots strålande fint hösttågsväder.

 
 

 
 
  2014-07-20 söndag

I torsdags hade vi besök i Lundsbrunn av Skaraborgs motorveteraner. Ett 60-tal fordon, de flesta bilar men även motorcyklar och mopeder, alla i varierande åldrar, stod uppställda i järnvägsparken när tåget rullade in på stationen. Vädret var perfekt och det hela blev ett mycket uppskattat inslag bland våra resenärer och även hos utställarna som åkte en tur med tåget.      

Idag söndag var det ytterligare en begivenhet i Lundsbrunn. Mini club Sweden ställde ut sina bilar i järnvägsparken. Det var inte så många som i torsdags dock, men 5 stycken hade letat sig dit och några av dom med tillhörande husvagnar.

   

   
  2014-07-07 måndag

Här kommer några bilder från ordinarie trafikstarten 29/6. Avsaknaden av resenärer på bilderna beror inte på att det inte fanns några, utan på att fotografen var lite "turisträdd" denna dag.

Foto: Sture Persson
 
Foto: Sture Persson

Foto: Sture Persson


Foto: Sture Persson
  2014-06-30 måndag

På midsommarafton kördes helt enligt traditionen, Midsommartåget. Exakt 400 personer åkte med oss denna dag för att fira midsommar i kurortsparken i Lundsbrunn. De flesta från Skara, men det gick även på folk i Tveta och Myråsen. Och faktiskt steg det på några i Dala kvarn för ovanlighetens skull. Det är kul. Vädret var för ovanlighetens skull mycket fint.    Bilder...

I söndags startade den ordinarie trafiken för säsongen med ångtåg och rälsbuss. Det regnade på morgonen men det blev bättre framåt dagen. Resandeantalet var bra. Så här i början av säsongen är all boskap längs linjen ovana vid tåget, så strax efter Tvetaravinen slapp 6 kor lösa och sprang upp på spåret framför loket. Lyckligtvis slutade det hela lyckligt och korna kunde återbördas till grönbetet med drygt en kvarts försening som följd.
 
  2014-06-08 söndag

Nationaldagståget kördes enligt traditionen den 6:e juni till festligheterna vid Lundsbrunns bygdegård. Rälsbussen körde som vanligt gratisturer mellan stationen och hållplatsen vid kurorten. Även ett lokomotordraget tåg var igång så att folk kunde åka fram och tillbaka från Skara vid lite olika tidpunkter.

Foto: Johan Magnusson
 
Foto: Sture Persson

Foto: Sture Persson
 
Foto: Sture Persson
  2014-04-13 söndag

Igår genomfördes årets fortbildningsdag. Det blir viktigare och viktigare med olika samarbeten med andra föreningar och som ett led i detta hyrdes därför  Lundsbrunns bygdegård av samhällsföreningen i Lundsbrunn för mötet. Nya tidtabeller delades ut och annan information inför året delgavs. I år var det säo-skrivning och de flesta blev godkända. Fredrik Olsson hade som vanligt ett digert arbete att rätta alla proven. Lunch avnjöts på Lundsbrunns golfklubb som vi också försöker att ytterligare utveckla samarbetet med.  
     
  2014-01-05 söndag

I tisdags kördes nyårståget. Det var andra året i rad som vi körde med diesellok för att vi vill vara rädda om ångloken, och då vi bara har VGJ 4 i funktion så är det extra viktigt att vi är rädda om loket och inte eldar på det i onödan, speciellt inte på vintern. C:a 115 personer åkte med tåget för att se nyårsfyrverkeriet vid Brobacka. Bilder: Johan Magnusson.  

 

 
  2013-12-09 måndag

I lördags var det dags för Julskoj i Lundsbrunn. Ett digert arbete med att röja banan från snö tog i stort sett 7 timmar i anspråk innan tåget kunde avgå från Skara. I år körde vi dieseldraget tåg och vid Tveta hållplats fick vi stanna till då självaste tomten skulle åka med. I lundsbrunn fanns allehanda akiviteter att tillgå, både för barn och vuxna, det mesta i anknytning till bygdegården. Luciatåg, pepparkakshustävling, tipspromenad, ponnyridning, pubkväll i golfrestauranten m.m. m.m. Bilder: Johan Magnusson.  

 
 

 
 
 
  2013-10-13 söndag

Sista söndagen i september och första söndagen i oktober har vi kört Hösttåget. I och med detta är den ordinarie trafiken slut för i år. Dessa söndagar har Samhällsföreningen i Lundsbrunn skött kaféverksamheten i Lundsbrunns bygdegård. Första söndagen blev ångtåget försenat på grund av att bromsarna krånglade på en vagn, med en halvtimmes försening sm följd. Sista söndagen fick vi ställa in både rälsbuss och dieseltåg på grund av personalbrist, men det visade sig inte vara så farligt som det låter. Med bara ångtåget igång fanns inte kravet att passa de olika tågtiderna och man kunde i lugn och ro fika färdigt i bygdegården utan att missa tåget som inte avgick förrän alla var ombord.     
 
 
  2013-09-22 söndag

I somras kunde man på torsdagar åka med tåget, gå av vid Spikgatan och pilgrimsvandra tillbaka till Skara och avsluta med en gudstjänst i domkyrkan.  
 
Foto: Lennart Strömberg
  2013-07-07 söndag

Förra söndagen startade sommarens ordinarie trafiksäsong, som vanligt med både ångtåg och rälsbuss i spåret. Vädret var fint och passagerarantalet acceptabelt, då semestrarna inte har kommit igång ordentligt ännu.  
  
 
  2013-06-24 måndag

I fredags kördes som vanligt det traditionella midsommartåget. Knappt 325 resande åkte med tåget till midommarfirandet vid Lundsbrunns kurort. De flesta från Skara, men det gick även på folk i Myråsen. Ovanligt nog fanns det inga resande från Tveta detta år, det är märkligt. Regnet höll sig borta, bara några enstaka droppar föll.    Bilder...    
   
  2013-06-09 söndag

Nationaldagståget kördes traditionsenligt den 6:e juni till festligheterna vid Lundsbrunns bygdegård. Rälsbussen körde gratisturer mellan stationen och hållplatsen vid kurorten. Vi körde även en tur med lokomotordraget tåg då man tidigare år velat kunna åka tillbaka till  Skara vid olika tider.

På lördagen anordnades en orienteringstävling i Lundsbrunn. SkLJ pendlade ett flertal gånger mellan Lundsbrunns station och Dala kvarn och körde ut de flesta deltagare dit. Därifrån startade delsträckan med målgång i järnvägsparken, som för övrigt var full med folk. VGJ 4 drog tåget till Dala kvarn och Z4p 399 drog tillbaka tåget till stationen.  
 
Foto: Sture Persson


Foto: Johan Magnusson
 
Foto: Sture Persson
 
Foto: Johan Magnusson
  2013-05-12 söndag

Årets första bokning genomfördes på lördagen i strålande vårsol. Tyvärr var inte resandeantalet så stort då beställaren glömt att annonsera ordentligt att tåget skulle gå.
 
Foto: Sture Persson
  2013-04-14 söndag

Igår hölls den årliga fortbildningsdag i samlingslokalen på Skaraborgsgatan 18B i Skara. Nya tidtabeller delades ut och annan information inför året delgavs. Den nya säo:n börjar närma sig sitt färdigställande och kanske snart kan implementeras i föreningens verksamhet. Efter lunch var det särskild utbildning för alla tågklarerare.
  2013-01-27 söndag

På nyårsaftonen körde vi tåg från Lundsbrunn till Skara till nyårsfyrverkeriet vid tolvslaget. Denna gång blev det diesellok som dragkraft, eftersom vi inte ville riskera att utsätta VGJ 4 för större påfrestningar än nödvändigt, då vi för tillfället inte har fler än ett fungerande ånglok. Bilder: Johan Magnusson.

 

 
  2012-12-09 söndag

Den 24/11 körde vi rälsbuss till urpremiär för Adventsmässa på Myrverket i Myråsen. Det är Katarina Hamilton som köpt Hantverkshuset och har flyttat in sin verksanhet där. Det var ingen anstormning av resenärer, men det är roligt när det händer nya saker längs linjen och det är viktigt att vara med på ett hörn och göra skillnad. På mässan kunde man bland annat köpa julkort och annat "juligt" och köpa korv och kaffe.

 

 
  2012-10-07 söndag

Idag avslutades den ordinarie trafiken med den andra av två körningar med Hösttåget. Kaféet har dessa två dagar skötts av Lundsbrunns samhällsförening i bygdegården. Rälsbussen körde ett utökat antal turer mellan kurortshållplatsen och stationen. Ett dieseldraget tåg ersatte därför rälsbussen mellan Skara och Lundsbrunn.    
   
  2012-09-02 söndag

Idag kördes sista ordinarie sommartrafiken för säsongen. Juli månad har gått bättre än väntat och vi tror att vi kan nå budgetmålet för i år. Nu återstår två körningar med "Hösttåget", 30/9 och 7/10. Till höger visas några bilder från sommarens trafik. På torsdagarna har man kunnat åka med "Pilgrimståget" från Skara till Spikgatan där man vandrat tillbaka till Skara för att avsluta med gudstjänst i domkyrkan. 11/8 körde vi ett extratåg i samband med "Kulturdagar i Lundsbrunn". Denna dagen handlade det om järnvägen och man kunde åka buss till Skara och sedan en åka tåg tillbaka till Lundsbrunn där Uno Bohman pratade om järnvägens betydelse för bygden. 24 juli mötte Rubens maskinhistoriska upp med lokomobiler i Lundsbrunn när ångtåget anlände till mångas förtjusning.     


 

 

 

 

 

    Kulturdagar i Lundsbrunn  Pilgrimsvandring

 
 
 
 
 
 
 
Foto: Sture Persson
 
Foto. L. Strömberg
  2012-07-01 söndag

I söndags den 24:e startade årets ordinarie sommartrafik med ångtåg och rälsbuss. Vädret var inte det bästa, mest regnigt, men några tappra själar valde ändå att resa med oss. Vi får hoppas att det blir fler resande resten av säsongen.      Förra veckan kördes det traditionella midsommartåget. Drygt 300 resande åkte med till Lundsbrunn och midsommarfirandet där. De flesta från Skara, men som vanligt fanns det folk utmed linjen som gick på vid de olika hållplatserna. Detta år var det ganska soligt jämfört med tidigare års körningar.    Bilder...

 

 
  2012-06-17 söndag

På nationaldagen kördes det traditionsenligt med rälsbuss till Lundsbrunn där samhällsföreningen hade anordnat olika aktivitieter vid bygdegården. I år körde vi även en extratur med dieseltåg för att resenärerna skulle få fler alternativ att resa med. Rälsbussen körde som vanligt gratisturer mellan stationen i Lundsbrunn och kurorten.

 

 
  2012-04-15 söndag

På lördagen genomfördes årets fortbildningsdag i samlingslokalen på Skaraborgsgatan 18B i Skara. Nya tidtabeller delades ut och annan information inför året delgavs. I år var det säo-skrivning och alla deltagare blev godkända. Fredrik Olsson hade som vanligt ett digert arbete att rätta alla proven.
 
  2011-12-05 måndag

I lördags anordnades Julskoj i Lundsbrunn bakom stationen och i Järnvägsparken. Vi körde rälsbuss till evenemanget och alla barn i tomteluva åkte gratis. Väl i Lundsbrunn väntade Luciatåg, marknad, underhållning, tipspromenad m.m.

 

 
  2011-10-02 söndag

Idag kördes den sista av två dagar med "Hösttåget".  Det var den sista ordinarie trafiken för i år. Bilderna är tagna av Sture Persson 25/9.

 
 
 

 
 
 
  2011-08-28 söndag

Idag körde vi den sista sommartrafiken för säsongen. Vädret var omväxlande med regn mulet och sol. Resandetillströmningen inte så stor men det får man ta med tanke på att det är slutet på säsongen. Återstående dagar att åka är med Hösttåget 25/9 och 2/10

 

 
  2011-08-14 söndag

Hösten närmar sig. Det märks att det blir kallare och mörkare på kvällarna. I torsdags kördes den sista vardagstrafiken för säsongen. Antalet resenärer har märkbart tunnats ut i och med att semestrarna håller på att ta slut. Idag söndag anordnade Dala kvarns vänner "Kvarnens dag". Med anledning av detta hade rälsbussen fast uppehåll vid Dala kvarn. Några resenärer hade tagit tillfället i akt att åka med till kvarnen.  

 

 
  2011-07-24 söndag

Några bilder från dagens trafik med ångtåg och rälsbuss.  

 
 

 
 
  2011-06-26 söndag

Idag startade den ordinarie trafiken för säsongen med rälsbuss och ångtåg. VGJ 4 får i år dra hela lasset efter VGJ 29:s pannhaveri på nyårskvällen.   I fredags kördes det traditionella midsommartåget. Knappt 350 resande åkte med. De flesta från Skara, men det gick på folk även i Tveta och Myråsen. Regnet höll sig borta tills tåget kommit fram till Lundsbrunn men sen började det och när det var dags att åka tillbaka hade det slutat. Typiskt nyckfullt midsommarväder alltså.    Bilder...  
  2011-06-06 måndag

Årets nationaldagståg kördes i strålande solsken. Rälsbussen körde till Lundsbrunn där samhällsföreningen som vanligt anordnat olika aktiviteter vid bygdegården. Gratisturer med rälsbussen kördes mellan stationen i Lundsbrunn och kurortshållplatsen. Vi körde också en bokning med ångtåg med en överraskningsresa för en person som fyllde år.

 

 
  2011-05-22 söndag

I onsdags genomfördes årets första bokning. Det var ett pensionärsgäng från Bankeryd som åkte med tåget till Lundsbrunn och dom var mycket nöjda med arrangemanget. På kvällen körde vi ett tåg där vi bjudit in samhällsbyggnadsnämnden i Skara för att informera dom om vår verksamhet. Det är ofta som politiker, journalister och andra är ovetande om vad vi egentligen gör. De flesta har hört talas om oss, men vad som krävs för att driva en museijärnväg är det inte många av dom som vet. Dom ser bara att det passerar ett ångtåg ibland.
   
  2011-04-10 söndag

På lördagen genomfördes årets fortbildningsdag. Nya tidtabeller delades ut och annan information inför året delgavs de medverkande. Stor vikt denna dag lades på riskanalyser som blir ett allt viktigare inslag i vår verksamhet. Björn Perneborn informerade om statusen för den kommande nya säkerhetsordningen tri. Avdelningscheferna berättade om vad som är på gång och diverse olika frågor genomgicks.
 
  2011-02-20 söndag

Idag startade vi en tkl-kurs. Den vänder sig till redan aktiva i säkerhetstjänst som vill ta steget upp till tågklarerare.  Kursen håller på i tre dagar och det mesta av dagens övningar gick åt till att öva tåganmälan. För att illustrera hur det går till användes ett trätåg. 
  2011-01-09 söndag

Några fler bilder från Nyårståget. Fotograf: Johan Magnusson.

 

 
  2011-01-02 söndag

På torsdagen körde vi återigen med snöslunga och spårrensare för att få banan snöröjd inför årets sista körning, Nyårståget. Vädret hade slagit om till plusgrader och det regnade för ovanlighetens skull denna vinter. Tyvärr råkade vi ut för lokskada på VGJ 29, men med två lokomotorer redo, kördes dessa snabbt upp till Lundsbrunn för undsättning. Tåget, nu med diesel som dragkraft blev därmed försenat, men vi klarade av att komma i tid till fyrverkeriet. Kl. 23:50 rullade tåget in på stationen i Skara.
  2010-12-26 söndag

Några fler bilder från Jultåget. Fotograf: Johan Magnusson.

 
 
 

 
 
 
  2010-12-19 söndag

Idag var det urpremiär för Jultåget. Tanken från början var att vi skulle köra till Dala kvarn, men på grund av vädret är kvarnen igensnöad och därför tvingades vi köra till Lundsbrunn istället. Förra veckan var vi ute och körde banan med snöslunga och igår körde vi med spårrensaren för att få bort snön, och tur var väl det, för annars hade det inte gått att köra idag. Knappt 50 resenärer hade valt att åka med oss denna dag, men vi får hoppas att det blir fler i framtiden. Väl i Lundsbrunn kunde man köpa julgran som poletterades och fraktades tillbaka i godsfinkan till Skara. Självaste jultomten hade tagit sig dit och inne i stationshuset fanns kaffe, glögg och pepparkakor att tillgå. Marcus eldade i vagnarna så att resenärerna inte behövde frysa.

 
 

 
 
 
  2010-10-03 söndag

Idag kördes den sista ordinarie trafiken. I år var det andra året i rad som vi förutom sommartrafiken körde två söndagar på hösten. Resandeantalet var hyfsat och visar att det finns utrymme för veterantågskörning även utanför den ordinarie säsongen.
  2010-08-22 söndag

Nästan på dagen för 40 år sedan upphörde persontrafiken på den gamla "Västgötabanan". 1 juli 1948 tog SJ över driften från Västergötland - Göteborgs Järnvägar och den 23 augusti 1970 kördes det sista persontåget efter att i många år förgäves konkurrerat med den ständigt ökande biltrafiken. Godstrafiken överlevde dock ända till 1984 men sen var det definitivt stopp.
  2010-08-15 söndag

I torsdags kördes den sista vardagstrafiken för säsongen. Nu återstår söndagar t.o.m. 29/8 samt 26/9 och 3/10. Vädret hittills har varit växlande med soliga, mulna och en del regniga dagar. Några dagar i juli fick vi köra med brandbevakning efter ångtåget p.g.a. torkan och brandfaran. På torsdagarna har man kunnat ta tåget till Spikgatan och därifrån vandra på pilgrimsleden tilllbaka till Skara och där gå på mässa i domkyrkan.    

 

 
  2010-06-27 söndag

Idag söndag var det premiär för den ordinarie sommartrafiken. Som vanligt med ångtåg och rälsbuss. Det blev inte så många resenärer, men säsongen har ju knappt börjat och värdet var fint så många har valt att göra något annat idag. Vi får hoppas på en sommar med "halvbra" väder. 

På fredagen kördes det traditionsrika midsommartåget. I år var det fint väder jämfört med förra året då det regnade. C:a 375 resenärer åkte med tåget till Lundsbrunn och gick sedan till kurortsparken där midsommarfirandet genomfördes.      Bilder...
  2010-06-06 söndag

Idag inföll Sveriges nationaldag. Då körde vi rälsbuss till Lundsbrunn där samhällsföreningen anordnat aktiviteter vid bygdegården. luftgevärsskytte, trolleri, veteranbilar, servering, lotterier m.m. Rälsbussen pendlade mellan stationen i Lundsbrunn och kurortshållplatsen och erbjöd gratisturer under dagen.

 

 
  2010-05-30 söndag

Vagnstädningsdagen genomfördes igår i fint väder. Dock var det lite kyligt i vindpustarna.
  2010-05-23 söndag

Årets bokningar har börjat komma igång och vi har redan kört några dagar. Denna vecka har två sällskap bokat. I torsdags var det ett sällskap som åkte från Lundsbrunns kurort till Skara och idag söndag hade stiftet bokat en resa till Myråsen och tillbaka i samband med att nya delar av Pilgrimsleden invigdes.

Foto: Marcus Arvidsson

 
  2010-04-11 söndag

På lördagen genomfördes årets fortbildningsdag i samlingslokalen på Skaraborgsgatan 18B i Skara. Nya tidtabeller delades ut och annan information inför året delgavs. I år var det säo-skrivning och alla deltagare såg fram mot detta med förtjusning. Fredrik Olsson hade som vanligt ett digert arbete att rätta alla proven.
  2010-01-03 söndag

Nyårståget detta år kördes för en gångs skull i ett fint vitt snölandskap. Äntligen en riktig vinter. C:a 7 grader kallt var det på nyårskvällen. Ett digert arbete med att rensa alla vägövergångar företogs dagarna före nyår. Antalet resande var även denna gång högt, drygt 200 personer åkte med. Nytt för i år var att man kunde åka från Skara och fira nyår i Lundsbrunn som en del hade hörsammat. Det kom även några eftersläntrare som åkte till Skara med sista tåget hem kl. halv två på natten.

 
Bild: Rolf Sand

 
Bild: Rolf Sand
  2009-10-18 söndag

På lördagkvällen körde vi ett ångtåg med ombordvarande musikanter. Det var Bill Mountain Bluegrass som underhöll resenärerna medan dom åkte till Lundsbrunns bygdegård där det hölls pubkväll. Bandet underhöll även i bygdegården där det serverades mat i mer eller mindre fast form.
  2009-10-04 söndag

Idag kördes sista ordinarie trafiken. Normalt sett brukar säsongen sluta i månadsskiftet augusti/september, men i år provade vi på att köra två söndagar på hösten. Det kom fler resenärer än vad vi förväntat oss, så vi kan konstatera att det var rätt satsat.
  2009-08-16 söndag

I torsdags kördes den sista vardagstrafiken för säsongen. Nu återstår söndagar t.o.m. 30 augusti samt söndagarna 27/9 och 4/10. I måndags kördes en något annorlunda bokning. Det var en grupp tyska järnvägsentusiaster som kom till Sverige med buss och besökte flera olika museijärnvägar under några dagar. Hos oss hade dom beställt ett godståg draget av VGJ 29 med 15 vagnar som vägde c:a 210 ton. Det blev stopp på alla våra hållplatser samt i Lundsbrunn för fotokörning. Efter resan gjordes ett besök på järnvägsmuseet. Samtliga bilder är från bokningen. En videofilm från körningen hittar du på videosidan.

 

 
  2009-07-26 söndag

Här kommer några bilder från dagens trafik. Vädret var perfekt den första turen men regnet kunde inte hålla sig borta utan kom och hälsade på vid 3-tiden.

 

 
  2009-06-21 söndag

Ordinarie trafiken drog igång idag i ganska bra väder. Några små regnskurar hanns med men ju längre dagen led ju bättre blev vädret. Rälsbussen gick även idag bra och vi får hoppas att den gör så även i fortsättningen. Fredagens midsommarafton bjöd traditionsenligt på regnväder. Trots detta kördes lika traditionsenligt midsommartåget till Lundsbrunn. Det blev ganska bra med resande trots vädret, som dock stabiliserade sig något på eftermiddagen.   Bilder...

 

 
  2009-06-07 söndag

Tisdag, onsdag och torsdag kördes årets skoltåg. Det blev ett magert resultat även i år, men skolorna har väl inte så mycket pengar att röra sig med. På tisdagskvällen kördes ett sponsortåg med ångtåg med speciellt inbjudna gäster. Både nuvarande och förhoppningsvis framtida sponsorer fick åka till Lundsbrunn där dom fick information om vår historia och våra framtidsplaner. Sedan vankades en lätt förtäring innan återresan till Skara. På torsdagskvällen kördes så ett PR-tåg där vi hade bjudit in turistbyråer, museer, politiker, etc. Även denna kväll gavs information om vår verksamhet och kaffe och smörgås avnjöts i Lundsbrunns bygdegård.  Lördag var Sveriges nationaldag. Då kördes rälsbuss till Lundsbrunn där samhällsföreningen anordnat aktiviteter vid bygdegården. Där fanns luftgevärsskytte, ponnyridning, veteranbilsutställning, servering m.m. Många utnyttjade chansen att åka gratis rälsbuss mellan kurorten och stationen. De två översta bilderna är från PR-tåget, övriga från nationaldagen.

 
 

 
 
  2009-05-03 söndag

I lördags körde vi vår första bokning för säsongen. Det var Mini Team som hade bokat och först bar det av till Myråsen för fika, sen till Lundsbrunn där det var dragning i lotterier och till sist gjordes ett stopp i Skogsmark, med ett studiebesök på SPNJ. Eftersom det är torrt i markerna kördes brandbevakning efter tåget, en något annorlunda sådan. Det rådde ingen tvekan om att dragkraften skulle räcka till i alla fall.

 

 
  2009-04-05 söndag

På lördagen genomfördes årets fortbildningsdag i Scanhallen i Skara. Bland annat informerades deltagarna om arbetet med den kommande nya säkerhetsordningen. Över 500 synpunkter har inkommit vilket pekar på att intresset är stort. Trafikchefen informerade om några nya regler gällande riskanalys. Nya tidtabeller delades ut och annan information inför året delgavs. På eftermiddagen hölls ett aktivmöte där avdelningscheferna informerade om vad som utförts och vad som är på gång. Till slut diskuterades den framtida vagnhallen och många synpunkter framkom, bl.a. på placeringen.
 
 
  2009-01-04 söndag

Nyårståget kördes traditionellt på nyårsafton. Totalt följde 199 passagerare med tåget till Skara, varav hela 70 st. gick på vid Tveta hållplats.

Foto: Rolf Sand


Foto: Elenor Bengtsson

Foto: Elenor Bengtsson
 
Foto: Elenor Bengtsson
  2008-08-31 söndag

I dag kördes de sista ordinarie tågen för denna säsong. Vädret var inte det det bästa, men det regnade åtminstone inte. Tyvärr fick rälsbussen motorkrångel och fick ersättas av lokomotordraget tåg andra turen. Personalen bjöds dagen i ära på kaffe och bullar i Lundsbrunns stationshus och dom lät sig väl smaka.
  2008-08-17 söndag

I torsdags kördes sista vardagstrafiken för säsongen. Nu återstår endast söndagar t.o.m. 31 augusti samt bokningar.
  2008-08-03 söndag

Några bilder från trafiken i Lundsbrunn.   Några bilder från linjen. "Z" spakar VGJ 29 vid en bokning på lördagen.   I torsdags fick vi stanna på linjen mellan Tveta och Spikgatan då en ko förirrat sig ut på spåret. Som vanligt vill kor gå dit dom vill och det tog c:a en kvart att få henne att återförenas med sina ko-mpisar. 

 
 

 
  2008-07-06 söndag

I tisdags drog vardagstrafiken igång för säsongen. Ett annorlunda inslag var att musikskolan var där och spelade på perrongen både på tisdagen och på torsdagen.
  2008-06-22 söndag

Årets ordinarie trafik startade idag med sedanlig rälsbuss och ångtåg. Det regnade större delen av dagen och antalet resenärer kunde varit fler, men årets trafikstart är såpass tidig så det är inte så konstigt. På midsommaraftonen körde vi traditionsenligt midsommartåget. Drygt 260 personer åkte med oss för att fira midsommar i kurortsparken i Lundsbrunn.   Bilder...
   
  2008-06-08 söndag

På nationaldagen körde vi rälsbuss till Lundsbrunn. Samhällsföreningen hade anordnat många aktiviteter för lokalbefolkningen. Alla samlades vid stationen och gick sedan i parad ner till bygdegården där det erbjöds modellflyguppvisning, tavelutställning, ponnyridning, lotterier m.m. Rälsbussen körde gratisturer mellan stationen och hållplatsen Lundsbrunns kurort.

 

 
  2008-06-01 söndag

28-30 maj kördes årets skoltrafik. Tyvärr var underlaget magert även i år, men vi får hoppas på bättre resultat i framtiden.
  
  2008-04-13 söndag

På lördagen genomfördes årets fortbildningsdag i Scanhallen i Skara. Björn Perneborn informerade om den kommande nya säkerhetsordningen tri.   I år var det  säo-skrivning till allas förtjusning. Fredrik Olsson hade ett digert arbete att rätta alla proven På eftermiddagen hölls ett aktivmöte där avdelningscheferna berättade om vad som är på gång.

 
  2008-04-06 söndag

Årets första bokning kördes på lördagen. Det var ett 60-årskalas som skulle firas och man hade bokat rälsbussen till Lundsbrunn där olika aktiviteter anordnades för jubilaren.
  
  2008-01-13 söndag

Den 31:e kördes nyårståget. Tåget åkte från Lundsbrunn för att hämta upp Lundsbrunnsbor och andra längs linjen som ville fira det nya året med att se på nyårsfyrvrkeriet i Skara.   Eftersom vagnarna i nyårståget har gasbelysning passar Christer på att byta ut en tom gastub.

Bild: Rolf Sand 

Bild: Rolf Sand

  2007-09-09 söndag

Bokning av ångtåg på "Ostaspåret" hör inte till vanligheterna. I måndags var det dags. Skara stift var det som hade bokat och åkte den korta sträckan från boulehallen till stationen. Eftersom det saknas vägskydd över Axvallagatan fick vägvakt tillkallas för att se till att tåget kunde passera säkert över gatan.

Bild: Marcus Frisén

Bild: Marcus Frisén
  2007-09-03 måndag

På söndagen kördes årets sista ordinarie trafikdag. Dagen till ära körde vi med två ånglok. Rälsbussen ersattes av tåg draget av VGJ 4 medan det ordinarie trafiktåget drogs av VGJ 29. Rälsbussen körde som vanligt mellan Lundsbrunns station och Lundsbrunns kurort. Inför sista ångtåget till Skara  växlades tågsätten ihop och vi körde med koppellok med VGJ 29 i spetsen. VGJ 29 fyller för övrigt 70 år i år. Loket byggdes av Motala verkstad 1937 och pryddes dagen i ära med flaggor och björkris samt en skylt monterad på sotskåpsluckan.

 
 
 

 
 
 
  2007-08-26 söndag

Några bilder från dagens trafik. Ett kraftigt åskväder med ösregn drog över Lundsbrunn men det försvann snabbt bort.   

 

 
  2007-08-19 söndag

VGJ 29 har idag tagits i trafik igen efter tubbytet. Det är drygt ett år sen loket fick stort tubras och fick ställas av. Provkörning gjordes vid tolvslaget i går utan problem och är klart tjänstgöra resten av säsongen. Samtidigt får VGJ 4 ett välförtjänt avbrott.  
  2007-08-12 söndag

Sista vardagstrafiken för säsongen kördes i torsdags. Nu återstår endast söndagar t.o.m. den 2:e september.

 

 
  2007-08-05 söndag

Här kommer några bilder från tisdagens trafik. Sommarens regniga tema har så sakteliga börjat övergå i bättre väder som synes.

 
  2007-07-04 onsdag

I tisdags startade årets vardagstrafik. Trots det ihållande regnet trotsade ett antal tappra resenärer vädrets makter för att åka en tur. På bilden sätter lokförare S. Persson dit en slutsignal på sista vagnen strax innan avgång.
 
  2007-06-28 torsdag

I söndags startade den ordinarie sommartrafiken för säsongen. VGJ 4 fick dra tåget då VGJ 29 ännu är inne i verkstaden för tubbyte. På bilden syns tkl i Lundsbrunn ge avgång för rälsbusståget till Lundsbrunns kurort.
 
  2007-06-24 söndag

Årets midsommartåg avgick traditionsenligt på fredagen. C:a 300 personer trotsade vädret för attt åka med tåget. Regntunga skyar låg som ett täcke över både Skara och Lundsbrunn men lyckligtvis höll det upp från middagstid till strax innan återresan.     Bilder...
 
  2007-06-10 söndag

I onsdags var det Sveriges nationaldag och SkLJ körde tåg i vanlig ordning.    Läs mer...
 
  2007-06-03 söndag

På lördagen kördes Kinnekulle runt för andra året i rad. Liksom förra året genomfördes evenemanget med fyra olika transportmedel. Ångtåg mellan Skara och Lundsbrunn, veteranbuss mellan Lundsbrunn och Forshem, modernt Itino-tåg mellan Forshem och Lidköping samt moderna bussar mellan Lidköping och Skara. Utöver detta anordnades också olika aktiviteter på de olika platserna.   Läs mer...
 
  2007-04-01 söndag

På lördagen genomfördes årets fortbildningsdag i Scanhallen i Skara. Nya tidtabeller delades ut och säkerhetshandläggare Fredrik Olsson hade en genomgång om årets nyheter. Avdelningscheferna berättade kortfattat om vad som var på gång och efter avbrott för lunch hade alla som är godkända som tkl en särskild genomgång.
 
  2007-01-03 onsdag

På nyårsafton var det nypremiär för nyårståget efter några års uppehåll. Denna gång var det plusgrader i stället för som för några år sen, mer än 20 grader kallt. Många hade samlats vid stationen för att se fyrverkeriet vid tolvslaget.  

 

 
  2006-12-17 söndag

I onsdags och lördags kördes SkLJ:s allra första julbordståg någonsin till Lundsbrunns kurorts julbord. Resan dit gjordes med ångtåg och på återresan till Skara kördes rälsbuss. Eftersom snön och kylan lyser med sin frånvaro, krävdes inte så mycket arbete med att förbereda körningarna. Men det är klart, det hade varit mer stämningsfullt med lite snö.  

 

 
  2006-09-04 måndag

I söndags kördes sista ordinarie trafikdagen för säsongen. Här kommer några bilder.  

 

 
  2006-08-21 måndag

Bilder från i söndags.  

 
  2006-08-10 torsdag

Några bilder från sista vardagskörningen för i år. Nu återstår söndagar fram t.o.m. 3:e september.  

 
  2006-08-08 tisdag

Några bilder från trafiken.  Rälsbussen vid kurorten. VGJ 4 går mot tåget i Lundsbrunn.   Marcus Frisén klipper biljetter. Minijärnvägen SPNJ vid hållplatsen Skogsmark.  

 

 
  2006-07-30 söndag

Eftersom det varit så varmt och torrt har föreningen en tid kört med brandbevakning efter ångtåget. Klicka på bilden till höger så visas en sida med några bilder från trafiken ur en brandbevakares perspektiv.
    
  2006-06-25 söndag

Idag startade den ordinarie sommartrafiken. Ångtåget drogs av VGJ 29. Det var hyfsat med resenärer, mest barnfamiljer, och bra "tågåkarväder".
  
  2006-06-24 lördag

Årets traditionella midsommartåg kördes den 23:e juni.  Passagerarantalet var hyfsat bra med tanke på vädret. Hela morgonen och förmiddagen regnade det och blåste, men ju längre dagen led, desto bättre blev vädret. Bilder kan du se här.
    
  2006-06-19 måndag

I samband med att järnvägen i Sverige i år firar 150 år, firade SkLJ i samarbete med Connex och Västtrafik detta genom att den 17:e juni arrangera en rundresa kallad "Kinnekulle runt". Resan genomfördes med fyra olika transportmedel som visar skillnaderna mellan att resa förr och nu. Ångtåg mellan Skara och Lundsbrunn, veteranbuss mellan Lundsbrunn och Forshem, modernt Itino-tåg mellan Forshem och Lidköping, samt moderna bussar mellan Lidköping och Skara. Utöver detta anordnades en mängd olika aktiviteter på de olika platserna. Bilder från resan kan du se här.
  
  2006-06-10 söndag

Årets nationaldagståg avgick från Skara tisdag den 6:e juni. I tåget gick även en godsvagn lastas med slipers, då det samtidigt som nationaldagen firandes, pågick slipersbyte på spår 1 i Lundsbrunn. Bilder från körningen kan du se här.
  
  2006-05-21 söndag

Efter några års uppehåll har föreningen återigen börjat köra skoltrafik. 17-19 maj kördes skolbarn i åldrarna 6-16 år med ångtåg till Lundsbrunn. Där fanns möjlighet för dom att grilla korv och köpa läsk och glass. Dessutom hade en del klasser egna aktiviteter. Journalister från ett flertal tidningar var med och dokumenterade det hela och det har resulterat i olika reportage som förhoppningsvis kan ge god respons åt föreningen i sommar.
  2006-05-07 söndag

VGJ 4 har äntligen tagits i trafik igen. Till att börja med fick loket dra ett bokat tåg med tre vagnar den 4:e maj. På bilden syns lokps samtala med tbfh.
  
  2006-04-02 Den årliga fortbildningsdagen gick av stapeln på lördagen i Tekniska kontorets lokeler. Denna gång var det säo-skrivning och alla blev godkända. Nya tidtabeller delades ut. Nyvalde ordföranden Sören Persson och nye kassören Cenneth Eklundh  presenterade sig för de aktiva. Åke Paulsson informerade om Kinnekulle runt och Fredrik Ohlsson förklarade skillnaden mellan "linje" och "stationssträcka."   
  2005-09-04 Sista ordinarie trafikdagen för säsongen kördes idag söndag. Nu återstår endast några bokningar, men man kan hoppas att det kommer in fler sådana under hösten.
  2005-06-26 Idag  26/6 var det premiär för den ordinarie trafikstarten. Eftersom rälsbussen är inne i verkstaden för reparation av hydraulkoppling, fick lokomotor SJ 399 dra dieseltåg som ersättningstrafik.


 
  2005-06-25 Det traditionella midsommartåget 24/6. Det uppskattades att över 400 personer åkte med tåget till Lundsbrunn för att i kurortsparken fira midsommar med sång och dans runt midsommarstången.  
  2005-06-17 Bilder på bokat tåg den 17 juni. Bild 1, tåget väntar på att resenärerna skall anlända. Bild 2, tåget har just passerat Axvallagatan på sin färd mot Lundsbrunn.
  2005-04-16 Bilder från årets fortbildningsdag som hölls lördag 16/4. Alla fick nya tidtabeller för året och Fredrik Olsson redde ut begreppen om bl. a. frånkopplingsfunktionen för bommarna på Källegatan och Brogårdsleden. På eftermiddagen hade vi ett medlemsmöte där bl.a. avdelningscheferna berättade om vad som är på gång.
  2005-01-30 Årets första bokning, den 29/1, denna gång med dieseldrivet tåg. Vagnarna värmdes genom att elda i kaminer på utsidan. Ett digert arbete med att rensa alla vägövergångar utfördes också inför resan.  
Eldar och Säo-utbildning genomfördes våren 2004. Föreningen hade annonserat om behovet av ångloksförare och fick bra gensvar.  
Tidigare evenemang inom trafikavdelningen
 
SkLJ 50 år jubiléum  Läs mer...
Midsommartåget 2016  Läs mer...
Midsommartåget 2015  Läs mer...
Midsommartåget 2014  Läs mer...
Midsommartåget 2013  Läs mer...
Midsommartåget 2012   Läs mer...
Midsommartåget 2011   Läs mer...
Midsommartåget 2010   Läs mer...
Midsommartåget 2009   Läs mer...
Midsommartåget 2008   Läs mer...
Midsommartåget 2007   Läs mer...
Nationaldagståget 2007   Läs mer...  
Kinnekulle runt 2007  Läs mer...
Midsommartåget 2006   Läs mer...
Kinnekulle runt 2006  Läs mer...
Nationaldagståget 2006   Läs mer...  
Midsommartåget 2005   Läs mer...
Vinterbokning, januari 2005   Läs mer...