Lundsbrunn!
Är museijärnvägens norra slutstation. Här finns stationshus, godsmagasin, lastkaj och stickspår. Passa på att göra ett besök i försäljningen dagar. På den ordinarie söndagstrafiken ingår en resa med rälsbuss mellan Lundsbrunns station och hållplatsen Lundsbrunns kurort. Det orten är mest känd för är kurorten. Förr åkte folk hit för att dricka brunn ur Odinskällan, vars rykte om att vara hälsobringande uppstod redan på 1720-talet. Fram till hösten 2015 var kurorten en konferens- och spaanläggning i en storslagen miljö med förträffliga lokaler och små paviljonger. Restaurant och hotell ingick också i utbudet. Hösten 2018 köptes hela anläggningen upp av Astro Sweden AB och har nu på att renoveras. I Lundsbrunn finns också en golfbana med tillhörande restaurant.
Dala kvarn!
Vid denna hållplats finns en kvarn från 1800-talet. Ursprungligen fanns en kvarn med anor så långt tillbaka som 1500-talet. Det finns en förening som sköter driften och som en söndag i augusti varje år på "Kvarnens dag" startar upp den och mal mjöl som man gjorde förr i tiden. Då är det även visning och man säljer mjöl och anordnar annan underhållning. Vid kvarnen startar också en naturstig, Sörboleden, som är c:a tre kilometer lång och rik på växter, även ovanliga sådana. Leden går in i en djup ravin som bildades efter istidens slut. Sex broar finns att gå över och två källor passeras, varav den ena är järnhaltig.
Skogsmark!
Men vad är detta? En järnväg till? Ja, det är SPNJ (Skogsmarks Putte-Nutte Järnväg) som ligger halvvägs i skogen och halvvägs i en trädgård. En liten hobbyjärnväg med 600 mm spårvidd och ägaren är ofta ute och kör sitt tåg och har ett brett leende på läpparna när vi passerar.
Myråsen!
Detta är banans högsta punkt med 124 meter över havet. Bara Gårdsjö låg högre på gamla Västergötland - Göteborgs Järnvägars tid. Förr fanns här ett stickspår som användes av äggföreningen för att lasta järnvägsvagnar med ägg för marknaden i Göteborg. Det fanns också en lanthandel och några andra näringsidkare, t.ex mejeri och smedja. Platsen har fått sitt namn efter Myråsens gård, som numera är hemvist för Myråsens ryttarklubb.
Tveta!
Här finns den första riktiga hållplatsen utmed banan. En naturstig finns i närheten som leder till lämningarna efter Nabbeborg, även benämnt Tveta borg och Skara borg i olika skrifter. Det är oklart när och av vem borgen byggdes, men det kan vara så tidigt som på 1200-talet. Nuförtiden finns inte mycket kvar förutom några skiftningar i terrängen.
Komplettera er resa med ett besök på Skara Järnvägs muséum, som ligger på Vallgatan 41, lokstallarna, ca. 600m från station.
Skara station!
Stationen var en gång i tiden norra Europas största smalspåriga station. Här ifrån gick tåg åt fem olika håll. Idag är endast museijärnvägen kvar. Cirka 600 meters från station ligger de gamla lokstallarna med tillhörande verkstad. Det var en gång i tiden en fullskalig verkstad med bl.a. smedja och snickeri där inga arbeten var för stora. Nu är det museijärnvägen som använder lokalerna och vi utför samma slags sysslor som när det begav sig, fast i mindre skala. Strax bakom verkstaden förgrenar sig spåret med det så kallade "Ostaspåret" där vi kör tåg till ostmässan, och andra arrangaemang till Vilanområdet.
Rydénska huset - Konst & Café
Systrarna Rydén öppnade dörrarna till sin diversehandel i Rydénska huset redan 1910. Det första du möts av när du in genom de vackra dubbeldörrarna är den äldre butiksinredningen i rosa och grått. Affärsdisken med glasskivan vittnar om tiden då du valde dina köp med omsorg. Resten av huset bjuder sedan in dig på en tidsresa och vår önskan är att husets anda lever vidare, en social plats, där kultur och människor möts. Över en kopp kaffe och hembakat, genom konstens kraft och husets varma atmosfär.
Hos Café Sigrid & Folke kan du njuta av hembakade kakor, våfflor , glass och nybryggt kaffe. Slå dig ner inne i caféet, i trädgården på baksidan eller på vår söta glasveranda en trappa upp.
Välkomna att besöka oss när du pausar din tågresa i Lundsbrunn.
Skara-Lundsbrunns Järnvägar
Box 191
532 23 SKARA
Bankgiro 274-2138
Swish 123 511 60 66
org. nr 868400-8629
Telefon trafik 0511-136-36
Telefon lokstall 0511-154 80
Boka tåg 036-37 76 33
Copyright SkLJ
Arvid Nordström